Milovníkom čokolády tieto pečené buchtičky zahrajú na nôtu. Sú mäkučkou, nadýchanou a sladkou bombou. S čokoládovou polevou naviac sa od šťastia pri degustácii tejto pochúťky roztopíš. Bodka k maximálnej dokonalosti je už len domáca horúca čokoláda, ktorou tento dezert vyšperkuješ.
Tieto buchtičky sú ideálne ako sladké raňajky, alebo ako dezert. Môžeš sa ním potešiť aj kedykoľvek počas dňa. Vzdušná sladká striedka je úžasná. Čokoládové kúsky vyberaj uvážlivo. Dajú sa zohnať aj v bio kvalite. Prípadne nasekaj svoju obľúbenú tabuľkovú čokoládu.
Milujem kváskovanie. Väčšinou pečiem tradičné pečivo a chlebíky na slano. Avšak, niekedy to chce zmenu. Manžel má rád vianočku, či rôzne sladké pečivá. Tak ho občas prekvapím aj cukrovou verziou mojich kváskových výtvorov.
Na pečené buchtičky s čokoládovými kúskami budeš potrebovať:
Rozkvas
- 40g lievito madre
- 40g hladkej múky na kváskovanie
- 20g vody
Cesto na pečené buchtičky
- Pripravený rozkvas
- 400g hladkej múky na kváskovanie
- 250 ml mlieka
- 5g soli
- 55g masla
- 100g čokoládových kúskov
- 1 čajová lyžička sladenky jačmennej alebo medu
- 65g trstinového cukru
Pečené buchtičky – postup prípravy:
Rozkvas
- Vymies si malý bochník z vody, múky a kvásku lievito madre.
- Nechaj ho v uzatvorenej nádobe, alebo zaváraninovom pohári kvasiť do dvoj až strojnásobenia objemu. Bude to trvať približne 4 až 8 hodín, podľa okolitej teploty.
- Najlepšie je nechať kvások kvasiť vo vypnutej rúre. Je v nej stabilná teplota.
Cesto
- Pripravený rozkvas si zmiešaj s ingredienciami pre cesto, okrem kúskov čokolády.
- Vypracuj cesto ručne, pomocou kuchynského robota, či pekárničky. Bude to trvať niekoľko minút. Cesto nechaj odpočívať 30 minút v nádobe prekrytej utierkou.
- Pridaj do cesta kúsky čokolády. Premies cesto tak, aby sa čokoláda súmerne premiešala do celého cesta. Opäť nechaj cesto odpočívať 1 hodinu v nádobe prekrytej utierkou.
- Cesto si rozdeľ na 8 až 10 rovnakých dielov. Vypracuj z nich guľaté mini bochníčky.
- Prelož ich do pekáča vystlaného papierom na pečenie. Ak má tvoj pekáč nepriľnavý povrch, papier nemusíš použiť.
- Buchtičky nechaj kvasiť do zdvojnásobenia objemu v pekáči prekrytom utierkou, alebo potravinárskou fóliou, vo vypnutej rúre.
Pečenie
- Rúru si nahrej na 200 °C.
- Buchty potri mliekom. Prekry ich alobalom a daj ich piecť po dobu 10 minút.
- Následne alobal opatrne vyber a dopeč 10minút.
- Po upečení ich prelož na mriežku a nechaj vychladnúť.
- Buchtičky budú nadýchané, sladké a čokoládovo podmanivé.
Dobrú chuť!
TIP1: Ak rád experimentuješ, skús si pripraviť k tejto pochúťke horúcu čokoládu s chilli.
TIP2: Ak miluješ čokoládu, neváhaj skúsiť aj recept na malinový dezert s bielou čokoládou. Recept nájdeš TU.
obr. Súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov