Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Malinový dezert s bielou čokoládou – neodolateľné sladké pokušenie

od | feb 12, 2021 | Chuťovky, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kombinácia krémového mascarpone, lahodnej smotany, sladkej bielej čokolády so sviežimi malinami ti ulahodí. Malinový dezert a jeho chuť podčiarknu aj tóny kakaa a karobu v korpuse.

Milujem šťavnato sladko – kyslastú chuť malín. Pri pomyslení na ich chuť zablúdim myšlienkami späť do detstva. Spomeniem si na prázdniny u dedka. V záhrade mal neskutočné množstvo malín. Často som blúdila v malinových kríkoch a vychutnávala si tie malé červené „kôstkovičky“. To bolo šťavnaté detstvo plné sladkých dobrodružstiev. Rovnaké chuťové dobrodružstvo zažiješ už pri prvom súste tohto malinového dezertu.

Odporúčam ho pripravovať večer. Uvidíš, ako sa budeš tešiť na nasledujúci deň.

Maliny a biela čokoláda
Maliny a biela čokoláda je kombinácia, ktorá k sebe jednoducho patrí

Na malinový dezert budeš potrebovať:

Korpus

  • 260g sušienok alebo piškót
  • 130g masla
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 2 polievkové lyžice karobu

Krém

  • 500g mascarpone
  • 250g šľahačkovej smotany
  • 200g bielej čokolády
  • 2 hrste malín

Postup prípravy pre malinový dezert:

  • Rozohrej si rúru na teplotu 170 °C.
  • Sušienky alebo piškóty rozdrv na jemný prášok. Najrýchlejšie to docieliš rozmixovaním piškót v mixéri, alebo ponorným mixérom.
  • K rozmixovanému prášku pridáš mäkké maslo, kakao a karob.
  • Zmes premiešaj rukami a vysyp do tortovej formy (na spodok formy môžeš pridať papier na pečenie). Udlab ju na spodok aj po okrajoch formy.
  • Takto pripravený korpus daj piecť do rúry na 15 minút.
  • Počas pečenia priprav krém. Bielu čokoládu nalám na kúsky a roztop v hrnci na nízkej teplote. K roztopenej čokoláde pridaj mascarpone a šľahačkovú smotanu. Za stáleho miešania sa suroviny spoja do hladkého krému.
Malinový dezert
  • Po uplynutí doby pečenia vyber pripravený korpus. Pridaj naň najlepšie čerstvé, alebo mrazené maliny mimo ich sezóny.
  • Na záver pomaly nalej ešte teplý krém do tortovej formy tak, aby boli maliny zaliate krémom.
  • Nechaj všetko vychladnúť a daj stuhnúť do chladničky, najlepšie na celú noc.
malinový koláč

Dobrú chuť!

TIP1: Na dekoráciu môžeš použiť nasekanú bielu čokoládu s lyofilizovanými malinami a pistáciami.

TIP2: Spojenie mascarpone a ovocia môžeš taktiež vyskúšať aj v recepte na nepečený cheesecake v ovocnom prevedení.

obr. Súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // mascarpone // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!