Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Bravčová panenka na zelenine – dokonalá kombinácia chutí

od | feb 13, 2021 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Bravčová panenka je to najjemnejšie bravčové mäso. Nie nadarmo tomu zodpovedá aj jej cena. Pripraviť panenku v rúre je veľmi jednoduché a vcelku rýchle. Výsledkom bude šťavnaté a chutné mäso.

Bravčová panenka je časť prasaťa označovaná tiež ako panenská sviečková. Panenka je nadmerne zaťažovaný sval, s vysokým obsahom bielkovín. Patrí medzi najkvalitnejšie a najchudšie bravčové mäso. Panenská sviečková je ideálna na prípravu minútok.

Panenka sa zvykne pred pečením opiecť na panvici, aby sa mäso zacelilo a držalo si šťavu. V tomto prípade to nebolo potrebné. Takto pripravená panenka je aj tak jemná a šťavnatá. Pre istotu som pripravila rovno 2 kusy naraz, aby bolo dosť pre všetkých.

Bravčová panenka na zelenine – recept

Budeš potrebovať:

  • 1 ks bravčovej panenky
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 ks mrkvy
  • 1 ks petržlenu
  • štvrtinu zeleru
  • soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie, červená mletá paprika
  • 1 ČL nesoldík
  • 1 – 2 PL plnotučná horčica
  • 2 bobkové listy, 3 guličky nového korenia
  • 2 PL masla

Postup prípravy:

  • Bravčovú panenku opláchni a nechaj osušiť. Odrež z nej tuk a šľachy. Z každej strany panenku osoľ. Potri ju zmesou korenia na grilovanie, mletou červenou paprikou a mletým čiernym korením. Takto nakorenenú ju vlož do zapekacej misky. Pridaj bobkové lístky a nové korenie. Nechaj panenku odpočívať 30 minút. Až si mäsko odpočinie, ponatieraj ho z každej strany horčicou.
  • Zeleninu očisti, dobre umy a nakrájaj na menšie kúsky. Cibuľu nakrájaj na mesiačiky. Pridaj všetko k mäsu a popráš nesoldíkom, poprípade vegetou. Podlej vodou v množstve asi 2 deci. Zapekaciu misku zatvor, vlož do rozohriatej rúry.
  • Bravčovú panenku spolu so zeleninou nechaj piecť asi 35 – 40 minút pri teplote 200 stupňov.
  • Panenku podávaj nakrájanú na plátky spolu so zeleninou. Ako príloha sa hodia opekané zemiaky, alebo hranolky. Nič nepokazíš ani v prípade, že doplníš prílohu o obľúbenú čerstvú zeleninu.

Dobrú chuť!

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // zelenina

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!