Bravčové závitky

od Klaudia Laliková
Bravčové závitky

Každý z nás vie pripraviť bravčové rezne, alebo bravčové mäso na niekoľko spôsobov. Veľa krát však máte málo času na varenie a premýšľate, čo zas navariť, aby boli všetci spokojní a najedení. Bravčové závitky sú práve tou zmenou, ktorú treba vyskúšať. Pripravte si šťavnatú a chrumkavú obedovú maškrtu.

 

Bravčové závitky:

Porcií: 4

Čas prípravy: 1 hodina

 

Budeš potrebovať:

600 g bravčového stehna bez kosti

2 kusy uvarených vajíčok na tvrdo

2 kusy zavárané kyslé uhorky

80 g slaniny

4 plátky tvrdého syra

4 pl. kráľovskej horčice plnotučnej 

4 strúčiky cesnaku

olej podľa potreby

podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

 

Na obaľovanie:

strúhanka, múka a 2 vajíčka

 

Postup prípravy:

Bravčové závitky:

  • Bravčové stehno si umy a nakrájaj na tenšie plátky. Jednotlivé plátky mäsa si jemne naklep. Ja som použila potravinársku fóliu, ale kľudne použi igelitové vrecúško.
  • Vajíčka si uvar na tvrdo, očisti a nechaj vychladnúť.
  • Bravčové mäso okoreň podľa chuti. Z horčice a pretlačeného cesnaku si vyrob perfektnú marinádu a natri ju na pripravené mäso.
  • Nakrájaj si kyslé uhorky, vajíčka a slaninu na tenké a dlhé plátky, podobne ako napr. hranolky a poukladaj na okraje bravčových plátkov. Klasickou metódou bravčové plátky pevne zroluj.
  • Priprav si 3 misky. V jednej rozmiešaj vajíčka, do druhej si daj strúhanku a do tretej múku. 
  • Bravčové závitky si obaľ v trojobale. Ja som v strúhanke obaľovala 2 krát, aby pri smažení nevytiekol syr. 
  • Obalené bravčové závitky odlož do chladničky na 30 minút.

 

Tento čas som využila na prípravu prílohy a pripravila americké zemiaky v rúre.

 

Na prípravu amerických zemiakov budeš potrebovať:

600 g zemikov

1 čl. mletej červenej papriky 

1 čl. korenia zemiačik 

1 čl. oregana

1 čl. sušenej bazalky, alebo rozmarínu

3-4 čl. oleja

3 strúčiky cesnaku

podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

papier na pečenie

 

Postup prípravy:

Americké zemiaky:

  • Zemiaky dôkladne aj so šupkou umy a nakrájaj na štvrtinky. V miske zmiešaj olej s koreninami a predtlačeným cesnakom. 
  • Zmes prelej cez zemiaky a všetko spolu premiešaj, aby bol každý zemiak obalený. 
  • Peč vo vopred vyhriatej rúre 25-30 minút. 

Na záver:

  • Prichystané bravčové závitky si v hlbšej panvici na rozohriatom oleji popraž z každej strany do zlatisto-hnedej farby. Na záver prikry s pokrievkou a nechaj dusiť do mäkka 25 minút. 

 

Po super obede si dopraj aj chutný mrkvový koláčik 🙂

 

Môj tip:

Namiesto slaniny sa dajú bravčové závitky plniť aj salámou, klobásou, alebo šunkou.

Kvalitnú slaninu, šunku, klobásu, alebo salámu nájdeš u nás v kamenej predajni  Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.

Prajem ti dobrú chuť.

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!