Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kulajda s hubami

od | júl 30, 2018 | Polievky, Recepty, Vegetariánske jedlo | 0 komentárov

Kulajda s hubami je jednou z polievok, na ktoré ti stačí pár základných ingrediencií, ako sú zemiaky, huby, smotana a samozrejme kôpor. Podľa mňa na Slovensku existuje nespočítateľne veľa receptov a rôznych variant tejto úžasne sýtej polievočky.  Tajomstvo tradičnej chuti sa však schováva v dochucovaní polievky.

Kulajda s hubami:

Porcií: 6

Čas prípravy: 40 minút

Budeš potrebovať:

600 g zemiakov

50 g sušených hríbov 

150 g šampiňónov

1 a pol litra vývaru, alebo vody (v ktorej sa varili zemiaky)

150 ml sladkej smotany

75 g masla + olej podľa potreby

3-4 čl. hladkej múky

podľa chuti soľ, rasca, mleté čierne korenie, bobkový list  a kôpor

Postup prípravy:

  • Zemiaky nakrájané na malé kocky var v oslenej vode s rascou 15 minút.
  • Vo veľkom hrnci si z masla a múky priprav svetlú zápražku. Hotovú zápražku zalej buď domácim vývarom, alebo vodou v ktorej sa varili zemiaky. 
  • Teraz pridaj sušené hríby a bobkový list. Var 20 minút.
  • Medzi tým, čo sa ti polievka varí, si priprav šampiňóny. Najprv si šampiňóny umy a nakrájaj na menšie mesiačiky.
  • Na masle, alebo oleji si pripravené šampiňóny orestuj do zlatista. Nezabudni ich posoliť, pustia veľmi chutnú šťavu, ktorú potom pridáš do polievky.
  • Orestované šampiňóny a uvarené zemiaky pridaj k polievke.
  • Polievku dochuť octom. Ja som použila 4 pl. môžeš viac, alebo menej, podľa vlastnej chuti. Treba ochutnávať 🙂
  • Na zjemnenie chuti pridaj ešte sladkú smotanu a 5 minút povar. 
  • Zlatým klincom a bodkou v tomto postupe je samozrejme čerstvo nesekaný kôpor, s ktorým netreba šetriť. Dodá kulajde nenahraditeľnú chuť a celý dom ti bude krásne voňať.

Môj tip:

Kulajda s hubami je najlepšia s vareným vajíčkom na tvrdo, alebo kyslou smotanou.

Ak ti ostane zopár húb, či šampiňóny, tak si priprav moje kuracie soté so šampiňónmi.

Kulajda sa dá uvariť s mrazenými hubami, hubami v náleve, ale najlepšie sú čerstvé, alebo sušené huby, ktoré nájdeš aj u nás v kamenej predajni  Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.

Prajem ti dobrú chuť.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kyslé // maslo // muka // ocot // polievky // slané // smotana // vegetariánske // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This