Medovka je súčasťou mnohých záhrad. Svojou sladkastou citrónovou vôňou je priam lákadlom pre včielky. Bylinka má všestranné využitie a zaiste sa nestratí ani v tvojej domácnosti.
Po prvý raz som sa s medovkou stretla asi pred desiatimi rokmi. Na návšteve mi ponúkli čaj ochutený domácim sirupom z medovky. Bolo to také chutné, že som si vypýtala recept. Dokonca som k receptu dostala celú fľašu sirupu, aj celú rastlinku s korienkom na domáce pestovanie. Potešilo veru a dodnes tvorí súčasť mojej bylinkovej záhradky.
Medovka či mäta?
Mnoho ľudí si zamieňa medovku s mätou. Sú to však 2 rastliny s rozdielnou chuťou, vôňou aj účinkami. Možno na prvý pohľad vyzerajú rovnako, alebo aspoň podobne. Nedaj sa však pomýliť. Dobre si prezri obrázky a porovnaj. Na prvých dvoch je medovka a na druhých dvoch mäta.
Botanický názov medovky lekárskej je melissa officinalis. Melissa je latinské pomenovanie včely, ktorá túto rastlinku priam miluje.
Medovka a jej blahodárne účinky
- Upokojuje nervy, zmierňuje napätie a stres
- Zmierňuje migrénu, bolesti hlavy
- Priaznivo pôsobí pri nespavosti a vyšerpanosti
- Zmierňuje zápaly
- Blahodárne vplýva na trávenie, uvoľňuje kŕče, zmierňuje nadúvanie
- Potláča žalúdočnú neurózu
- Zlepšuje pamäť
- Je silným antioxidantom
- Vo forme obkladov je vhodná pri reumatických ťažkostiach, opuchoch, oparoch
Medovka – chutná v čaji aj ako korenie
Z čerstvej, alebo sušenej medovky si môžeš pripraviť chutný upokojujúci čaj. 2 lyžičky sušenej medovky (alebo pár vetvičiek čerstvej) zalej vriacou vodou, nechaj 10 minút lúhovať a následne preceď. Medovkový čaj je ideálny večer na upokojenie tela aj mysle.
Medovka je súčasťou mnohých čajových zmesí a tinktúr na upokojenie a lepší spánok. Všetky nájdeš ich aj v našom Valachshope.
Medovka sa hodí aj do kuchyne. Lístky medovky pridaj do šalátov, bylinkových omáčok, polievok. Hodí sa k rybám, grilovanému jedlu, hydine. Ozdobiť si ňou môžeš chutný koláčik, alebo priamo zamiešať do smoothies nápoja.
Priprav si domáci medovkový sirup
- 20 zdravých stoniek medovky
- 1 kg cukru
- 2 citróny
- 1 ČL citrodeka
- 1,5 l vody
Vodu daj prevariť, potom ju nechaj vychladnúť. Medovku dobre umy a vlož do prevarenej vody. Nechaj lúhovať na chladnom mieste do ďalšieho dňa. Následne preceď a pridaj na kolieska nakrájaný citrón. Daj variť na sporák. Pridaj cukor a citrodeko. Miešaj, kým sa cukor nerozpustí. Až začne sirup vrieť, povar ho cca 3 minúty. Sporák vypni a sirup nechaj mierne vychladnúť. Následne nalej do pripravených, dobre umytých fliaš. Fľaše dobre uzatvor a skladuj na chladnom, tmavom mieste.
Sirup je skvelý na prípravu limonád, na sladenie čaju, či do smoothies nápoja.
Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov