Jahodový džem – ako na to?

od Klaudia Laliková
Jahodový džem

Jahodový džem  je hotový do pol hodinky. S týmto receptom sa ti podarí ten najlepší džem.

 

Jahodový džem

Porcií: cca 2 litre

Čas prípravy: 25 minút

 

Budeš potrebovať:

2 kg domácich jahôd

500 g trstinového cukru

1 sáčok želírovacieho cukru 3:1

2 čl kyseliny citrónovej

 

Postup prípravy:

Hygiena:

  • Pri zaváraní je veľmi dôležitá hygiena. Zaváracie poháre a viečka musia byť naozaj čisté. Najlepšie je, keď poháre aj viečka necháš vyvariť a uschnúť. Ak nemáš umývačku riadu, tak klasicky v čistom dreze naukladaj poháre a viečka zalej horúcou vodou z kanvičky a purom. Nechaj postáť 10 minút a môžeš začať drhnúť. Umyté poháre nechaj na čistej utierke usušiť.

 

Varenie džemu:

  • Poháre na zaváranie máš čisté, je čas ísť na záhradu nazbierať čerstvé jahody. Jahody by mali byť krásne zrelé a sladké. Umyté a odkvapkané jahody si vlož do veľkého hrnca a začni zahrievať. Asi tak po 5 minútach si zober pučidlo na zemiaky a začni jahody pučiť. Priveď ich do varu.

Jahodový džem musí obsahovať viditeľné kúsky jahôd, inak by to už nebol džem. Pre lepšiu chuť môžeš pridať aj 2-3 čl. škorice. Ja som pár pohárikov spravila so škoricou.

  • Na jedno kilo jahôd ti stačí 250 g kryštálového cukru a 150 g želírovacieho cukru. 
  • želírovací cukor premiešaj s trochou kryštálového cukru a pridaj k jahôdkam. Ak sa ti objaví pena, treba ju odobrať. Var na slabom ohni 5 minút. Po  piatich minútach varenia pridaj zbytok cukru a 1 čl kyseliny citrónovej k jahodám a máš hotovo.  Ešte horúce dávaj do čistých pohárov a pevne uzatvor.

Fígeľ, ako zistiť či je jahodový džem dostatočne hustý, je nasledovný. Na studený tanier odober trocha džemu, nechaj vychladnúť a uvidíš, či je podľa tvojej predstavy.

Sterilizácia v rúre: 

  • Nemáš doma závarací hrniec? Nevadí. 🙂 Sterilizácia v rúre je jednoduchá a trvá len pár minút. Hotový jahodový džem v zaváracích  pohároch poukladaj na plech asi tak 2 cm od seba. Prilej horúcu vodu tak, aby boli poháre aspoň 1/3 ponorené. Rúra musí byť predhriata na 200 stupňov. Jahodový džem v rúre nechaj 10-15 minút po tom, čo začne voda vrieť. Treba to sledovať. Následne ich vyber a otoč viečkom nadol. Zakry utierkou a nechaj do druhého dňa prikryté.

 

Môj tip:

Hotový džem uchovávaj na suchom, chladnom a ideálne tmavom prostredí. Kuchynská linka nie je ideálna, kedže sa tam neustále mení teplota. Ďalšie 2 týždne treba jahodový džem kontrolovať. Ak sa ti objaví v džeme pleseň, treba ho hneď vyhodiť. S týmto receptom sa mi ešte nestalo, aby sa mi džem pokazil. Jahodový džem po otvorení uchovávaj v chladničke.

  • S týmto receptom a rovnakým postupom sa dá pripraviť džem, alebo lekvár z rôzneho ovocia.  Či už to sú maliny, alebo ríbezle s týmto receptom sa mi vždy podarí chutný džem.

Domáci džem už prešiel aj test ochutnávky a poviem ti, je lahodný, krásne hustý a plný kúskov jahôd. Mňamm 🙂

 

Prajem ti dobrú chuť.

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!