Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Mrkvový koláč

od | jún 16, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Mrkvový koláč som prvý krát jedla v zahraničí, keď som mala asi 16. Pred tým som vždy odmietala jesť koláč, ktorého hlavnou ingredienciou bola mrkva... Poviem ti bolo to veľké prekvapenie. Koláč bol úžasný a mrzí ma, že som tak dlho prichádzala o tú výbornú chuť. Ja som si trocha pozmenila suroviny, aby mi to vyhovovalo a nemusela si vyčítať, že som pri káve zjedla 4 kusy 🙂 Mrkvový koláč dobre vyzerá a ešte lepšie chutí.

Mrkvový koláč:

Porcií: 25 kusov

Čas prípravy: 45 minút

Budeš potrebovať:

260 g mrkvy

150 g hladkej múky

120 ml oleja

80 g mletých vlašských orechov

80 g trstinového cukru

1 prášok do pečiva

1-2 čl. škorice

3 vajíčka

kôra z 1/2 pomaranča

Na krém: 

250g plnotučného tvarohu

70g práškového cukru

Na ozdobenie:

vlašské orechy, mandle alebo kokos

Postup prípravy:

Predhrej si rúru na 180 stupňov. Na plech si daj papier na pečenie a začni tým že si pripravíš mleté orechy. Ja som ich hodila do mixéra. Mrkvu si na strúhadle nastrúhaj na hrubo a odlož na stanu.  Vajíčka s cukrom vyšľahaj do hustej peny. Treba šľahať aspoň 5 minút. Prilievaj olej a neustále šľahaj. Postupne môžeš cez sitko začať pridávať hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Keď je cesto hotové primiešaj mrkvu a orechy. Na záver pridáj kôru z umytého pomaranča a škoricu.

Cesto na mrkvový koláč peč pri 180 stupňoch približne 25-30 minút.

Krém si priprav medzi tým čo sa ti pečie mrkvový koláč. Tvaroh vymiešaj buď ručne, alebo ručným mixérom. K tvarohu pridaj preosiaty práškový cukor. Môžeš pridať aj alkohol, ktorý dodá úžasnú chuť koláčiku. Ja som žiaľ nemala…

Po 25 minútach skontroluj koláčik špilkou. Ak sa na ňu cesto už nelepí je hotové. Ak sa ešte trocha lepí nechaj v rúre ďalších 5 minút.

Hotový mrkvový koláč nechaj poriadne vychladnúť. Krém po vyšľahní s cukrom odlož tiež do chladničky. 

Vychladený koláč natri tvarohovým krémom a ozdob tým, čo ti chutí. Ja som použila kokos, mandle aj zbytok orechov čo mi ostali.

Môj tip:

Z tohto počtu surovín budeš mať cesto na jeden stredne veľký plech. Ak chceš piecť na veľkom plechu, musíš zdvojnásobiť počet surovín. Mrkvový koláč uchovávaj v chladničke.

Prajem ti dobrú chuť.

0 komentárov

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bravčové závitky- neodolateľne šťavnatý a chrumkavý obed. - […] super obede si dopraj aj chutný mrkvový koláčik […]

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: alkohol // dezert // muka // orechy // pečenie // raňajky // sladké // vegetariánske

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This