Ako si vyrobiť propolisovú tinktúru?

od Miroslav Endel
propolisová tinktúra vo fľaši

Propolis tvorí základnú súčasť mojej domácej lekárničky. Preto som sa rozhodol, že ti predstavím domáci recept na výrobu propolisovej tinktúry.

Propolis  má okrem iného protizápalové a bolesti znižujúce účinky, ničí baktérie, bacily a vírusy.

Čo budeš potrebovať:

20g suchého propolisu

1 – 2 dcl liehu

filtračný papierik

tmavá fľaštička na uskladnenie

 TIP: Propolis suchý v 20 gramovom balení zoženieš aj v našej ponuke včelích produktov.

Ako postupovať pri výrobe propolisovej tinktúry

Do minimálne 60% liehu (niektoré zdroje uvádzajú až 80% lieh) pridaj jednu tretinu až jednu pätinu

celkového objemu liehu  podľa možností čo najviac rozmrveného suchého propolisu.

TIP: Propolis môžeme dostatočne namrviť takým spôsobom, že ho pár hodín pred použitím zmrazíme. Krehký sa potom ľahšie roztlčie na drobnejší prášok.

Lúhovanie propolisovej tinktúry:

Nechaj lúhovať minimálne 10 – 14 dní. Počas tejto doby roztok niekoľko krát do dňa pretrep

pre dôkladné rozpustenie propolisu. Po tomto čase sa na dne koncentrátu usadia nerozpustné časti.

Roztok opatrne prefiltruj (aby si odstránil nečistoty) do tmavej fľaštičky a umiestni

na tmavom mieste.

Pozor na alergickú reakciu z propolisu!!!

propolisová tinktúra Pleva

propolisová tinktúra

Niektorí ľudia sú na propolis alergickí, preto ti odporúčam pred použitím jednoduchý test organizmu.

Vnútornú časť lakťa alebo zápästia si potri propolisovou tinktúrou alebo masťou.

Opakuj 2 dni. Väčšinou sa však reakcia prejaví do pár minút.

Ak počas tejto doby koža nesčervená alebo nebadáš žiadne iné kožné reakcie môžeš propolis používať.

Hotovú propolisovú tinktúru si môžeš objednať aj u nás na ValachShope. Vyjde ťa to lacnejšie ako kupovať lieh a propolis samostatne 🙂

Zdroj obrázkov: pixabay.com, valachshop.sk

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!