Mäsové guľky s batátmi

od Klaudia Laliková
Mäsové guľky s Batátmi

Dnes si pripravíme mäsové guľky s batátmi. Batát je tiež známy ako sladký zemiak, kvôli jeho výraznej sladkej chuti. Vrelo batát odporúčam vyskúšať. Je to naozaj veľmi zdravá zelenina, ktorá by nemala za žiadnu cenu na tvojom stole chýbať.

Mäsové guľky s batátmi:

Porcií: 3

Čas prípravy: 45 minút

 

Budeš potrebovať:

300 g mleté mäso ( ja som mala divinu, ale ty môžeš použiť mäso podľa vlastnej voľby)

3 veľké batáty

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 vajíčko

soľ, mleté čierne korenie, oregano,olejsladká paprika podľa potreby.

 

Postup prípravy:

Ak máš doma mlynček, alebo mixér, môžeš si najprv pripraviť mleté mäso. Hotové mleté mäso si okoreň a pridaj na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak a vajíčko. Všetko spolu premiešaj a začni tvoriť guľky. Z uvedeného množstva surovín mi vyšlo sedem mäsových guličiek. Guľky nechaj odpočívať a medzi tým si priprav batáty.

Predhrej si rúru na 180 stupňov. Batáty očisti, umy a nakrájaj do tvaru hranoliek, alebo podľa svojej voľby. Na plech rozprestri papier na pečenie, poukladaj si na neho batáty, ktoré bohato okoreň soľou, čiernym korením, oreganom a sladkou paprikou.

Batáty

Batáty

Pridaj 2 čl repkového oleja a spolu s batátmi premiešaj. Daj zapiecť do trúby na 20-25 minút. Počas pečenia ich aspoň 2-krát obráť .

V panvici si rozohrej olej a z každej strany mäsové guľky upeč do zlatista. Prikry a nechaj mäsové guľky dusiť 20 minút. Mäso síce pustí šťavu, ale treba dávať pozor, aby sa ti nepripálilo.

 

Môj tip:

Hotové jedlo servíruj s obľúbenou zeleninou a bielym jogurtom. Ak máš rad cesnak, pred pečením môžeš 3 strúčiky postrúhať na batáty.

 

Vieš, že 100 g batátu obsahuje len okolo 85 kalórií? Sú preto vhodným doplnkom stravy pri chudnutí.

 

Batáty patria vďaka vysokému obsahu betakaroténu medzi najvýživnejšiu zeleninu.  Môžeš z nich tiež pripraviť kašu. Postupuj rovnako ako pri klasickej zemiakovej kaši. Uvar očistené batáty vo vode a roztlač pučidlom na kašu. Pridáj mlieko, alebo sladkú smotanu, maslo a na záver okoreň podľa vlastnej chuti.

Prajem ti dobrú chuť.

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!