Cheesecake – nepečený lahodný dezert v ovocnom prevedení

od Meri
cheesecake

Cheesecake (čítaj “čískejk”) – v doslovnom preklade ide o tvarohový koláč. Rokmi prešiel nejednou obmenou a cheesecakeom nazývame čosi, čo sa podobá na okrúhlu tortičku s tenkou vrstvou sušienkového cesta a vysokou vrstvou jemného krému s rôznymi obmenami.

Svojou univerzálnosťou v rámci použitia surovín a kombinácií chutí si získa naozaj každého. Nechýba takmer v žiadnej modernej kaviarničke, ani cukrárni. Je častou súčasťou ponuky dezertov množstva reštaurácií.

Dnes je doslova stálicou, napriek tomu, že pred rokmi by naše babičky krútili hlavami a netušili by, o čo ide. Tvarohový, presnejšie syrový sladký koláč sa udomácnil na celom svete so stovkami obmien. Vyrába sa v 2 základných verziách – pôvodnej pečenej a novšej nepečenej. Podľa odborníkov na gastronómiu môže dezert svojmu množstvu variácií vďačiť najmä Britom, ktorí s receptami veľa improvizovali. Všemožné kombinácie s ovocím, kávou, čajom, írskou whisky, či dokonca pivom, pochádzajú práve z Anglicka.

Základnou zložkou každého cheesecake je náplň, alebo krém. Na jeho prípravu sa najčastejšie používa nesolený (alebo len veľmi mierne solený) smotanový syr, tvaroh, mascarpone, ricotta, alebo Neufchatel.

cheesecake variacie
Cheesecake má veľké množstvo variácií

Cheescakes – odkiaľ k nám prišiel?

Cheesecake patrí k najobľúbenejším dezertom na svete. Nie je to len ďalšia moderná “blbosť” odkukaná z Ameriky, ako by sa boli mnohí domnievali.

Údajne bol cheesecake známy už v starovekom Grécku. Keďže sa považoval sa dobrý zdroj energie, podávali ho športovcom počas Olympijských hier ešte v roku 776 pred naším letopočtom. Sladký syrový koláč sa objavuje v písomnostiach istého Marcusa Cato z rokov 200 pred naším letopočtom, ktorý jeho prípravu opisuje veľmi obdobne, ako tú dnešnú. Rimania neskôr rozšírili recept do celej Európy a základ v podobe sladkého syrového krému sa stal veľmi obľúbeným. V Grécku na sa prípravu využíva špeciálny syr menom mizithra, ktorý je veľmi podobný talianskej ricotte a následne sa sladí prevažne medom.

Cheesecake – svieži nepečený recept s ovocím

Budeš potrebovať:

  • 220 g dlhých piškót
  • 120 g masla
  • 250 g mascarpone syr
  • 2 husté bliele jogurty (cca 300 g)
  • kryštálový cukor podľa chuti (cca 3-4 PL, no riaď sa vlastnou chuťou)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • čerstvé ovocie (podľa sezóny npr. maliny, jahody, čučoriedky, ale aj banány či niečo iné)
  • mletá škorica

Postup prípravy cheesecake:

  • Piškóty rozdrv na prášok. Najjednoduchšie a najrýchlejšie to zvládneš za pomoci ponorného mixéra. Následne ich zalej roztopeným maslom a vareškou premiešaj.
  • Priprav si formu, alebo okrúhlu nádobu, v ktorej budeš cheesecake chladiť. Formu vysteľ papierom na pečenie, aby sa dal cheesecake ľahko preložiť. Maslové piškóty daj do formy a rozotri ich na celé dno. Dôkladne ucapkaj, prikry alobalom a šup s piškótovým základom do chladničky.
  • Kým základ trocha stuhne priprav si krém. Mascarpone vymiešaj spolu s cukrom, vanilkovým cukrom a jogurtami.
  • Na piškótový základ poukladaj kúsky ovocia a na to rozotri krém. Vrch ozdob ovocím a mletou škoricou.
  • Cheesecake odlož na 2 hodinky na chladné miesto, aby stuhol a chute sa dôkladne prepojili.
  • Po stuhnutí ho môžeš preložiť spolu s papierom na okrúhly podnos a podávať.

Dobrú chuť!

Obrázky: súkromný archív, pixabay.com

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!