Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Diviačie mäso na ružovom víne s brusnicami a bylinkami pre labužníkov

od | feb 11, 2021 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Divina sa zaraďuje medzi najzdravšie mäsové pokrmy. Medzi najobľúbenejšie druhy patrí diviačie mäso. Má tmavorubínovú farbu a je jemné so špecifickou chuťou. Oproti bežnému príbuznému bravčovému mäsu vyniká vyšším obsahom železa, bielkovín, minerálov a vitamínu B. Obsahuje dôležité aminokyseliny, potrebné pre tvorbu a regeneráciu buniek. Naviac obsahuje menej tuku a cholesterolu, preto je zdravšou alternatívou oproti bravčovine.

Divinu zväčša vyhľadávajú labužníci, čo môžem dosvedčiť. Dobre pripravené jedlo z diviny je kulinárskym zážitkom. Nevarím ho často. Ale ak sa k nejakému kúsku mäsa dostanem, vždy sa ho snažím pripraviť výnimočne.

Veľmi dobrou voľbou je kombinácia s vínom, bylinkami a ovocím. Pri varení tohto receptu som použila ružové víno a brusnice. Chuť krásne doladili domáce sušené bylinky – rozmarín, šalvia a saturejka. Mäsko som varila dlho, viac ako 3 hodiny. Je dobre, keď sa varí pomaly. Ak si menej trpezlivý vieš použiť tlakový hrniec.

Keď som uvarila toto diviačie mäsko, manžel sa vyjadril, že lepšiu divinu ešte nejedol.

Pre prípravu diviačieho mäsa budeš potrebovať:

  • 1kg mäsa diviačieho karé
  • 1cibuľa
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 100g slaninky
  • 200ml ružového vína
  • 2 polievkové lyžice brusnicového džemu bio
  • 3 mrkvy
  • 2 bobkové listy
  • 3 lístky sušenej šalvie
  • Polovica čajovej lyžice rozmarínu
  • Štvorfarebné korenie
  • Polovica čajovej lyžice saturejky
  • Štvrť čajovej lyžice zázvoru
  • 2 čajové lyžice hovädzej bujónky (môže byť aj slepačia)
  • Soľ podľa chuti
bylinky
Bylinky a koreniny vedia vyčarovať v jedle nezabudnuteľnú chuť

Postup prípravy pre diviačie mäso:

  • Slaninku a cibuľu si nakrájaj na drobno a orestuj na oleji.
  • Mäso nakrájané na plátky opraž na oleji s cibuľkou, aby sa zatiahlo.
  • Podlej vínom a pridaj štvorfarebné korenie, soľ, bobkové listy, saturejku, šalviu, rozmarín a zázvor.
  • Keď sa víno odparí, pridaj k mäsu vodu. Toľko, aby bolo celé ponorené. Var ho 30 minút na strednom plameni.
  • Následne pridaj očistenú mrkvu a bujónku. Za občasného miešania nechaj mäsko dusiť do zmäknutia – na nižšom až strednom plameni. Keď je mäso mäkké, vyber ho. Z omáčky vyber bobkové listy a pridaj 2 polievkové lyžice brusnicového džemu. Omáčku ponorným mixérom rozmixuj do hladka.
  • Ako prílohu som zvolila zemiakovú kašu a dusený hrášok.
divina na víne
Degustovať toto mäsko bude pre teba kulinárskym zážitkom

Dobrú chuť!

TIP: Ak by sa chcel dozvedieť niečo o bylinkách použitých v recepte, TU si môžeš prečítať o šalvii.

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: brusnicový džem // divina // rozmarín // šalvia // saturejka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!