Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Vanilková roláda

od | feb 6, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Vanilková roláda je z tých rýchlych zákuskov, ktoré zvládne pripraviť každý a vždy sa podaria. Recept na roládové cesto ťa nesklame.

.

Vanilková roláda:

Porcií: 12

Čas prípravy: 30 minút

.

Budeš potrebovať:

Na cesto: 

4 bielka

4 žĺtky

70 g krupicového cukru

1 vanilkový cukor

1 vanilkový puding v prášku

1 čl. vanilkového extraktu

.

Na krém budeš potrebovať:  

400 ml plnotučného mlieka

1 zlatý klas

150 g  masla

70 g  cukru

.

Ešte budeš potrebovať: 

90 g vlašských orechov

70 g kokosu

lekvár

.

Na ozdobenie vanilkovej rolády: 

1/2 čokolády na varenie

30 g masla

2 pl. mlieka

.

Postup prípravy:

Cesto na roládu:

  • Bielka si vyšľahaj do tuhého snehu. V druhej miske vyšľahaj žĺtky s cukrom do hustej peny.
  • Po niekoľkých minútach budú žĺtky oveľa svetlejšie a vtedy je čas primiešať do nich aj jeden vanilkový puding v prášku.
  • Na koniec pridávaj tuhý sneh z bielkov a miešaj metličkou veľmi opatrne, aby sa tam nedostalo príliš veľa vzduchu.
  • Na veľký plech si daj papier na pečenie a vo vopred predhriatej rúre peč na 180 stupňov 10-15 minút. 
  • Cesto treba sledovať, lebo každá trúba pečie inak. Po upečení nechaj vychladnúť. Poď sa pustiť do prípravy  vanilkového krému.

.

Krém:

  • Priprav si stredne hustý zlatý klas.
  • Keď je krém mierne vychladnutý, je čas na maslo. Maslo si nakrájaj na malé kocky. Nezabudni, že maslo musí byť izbovej teploty, aby sa ti nezrazil krém. V miske si vyšľahaj maslo s cukrom do hustej peny a pridávaj puding.
  • Hotový krém odlož do chladničky.

.

Finále: 

  • Medzi tým, čo si pripravoval/a krém, by malo byť cesto hotové. Po vybratí z rúry, prenes upečené cesto aj s papierom na pečenie na pracovnú dosku a ešte horúce ho stoč do tvaru rolády. Stočené cesto odlož do chladu na 10-15 minút.
  • Zatiaľ si priprav mleté vlašské orechy, kokos a čokoládovú polevu. Jednoduchší spôsob prípravy čokoládovej polevy snáď ani neexistuje. V malom hrnci si roztop maslo, čokoládu polám na malé kúsky a pridaj k maslu. Vypni plameň a miešaj metličkou, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Ja ešte pridávam mlieko, aby to nebolo príliš husté a dalo sa s čokoládou ľahšie pracovať.
  • Teraz už len roládu odlep od papiera na pečenie. Potri obľúbeným lekvárom, ja som mala po ruke slivkový a bol výborný. Na lekvár natri vychladnutý krém, ale trocha si nechaj aj na potretie rolády. Krém posyp kokosom. Potreté cesto opäť zroluj do tvaru rolády. Potri krémom, ktorý ti ostal. Vanilkovú roládu posyp ešte mletými orechmi a ozdob čokoládovou polevou. 

.

Môj tip:

Vanilková roláda je najlepšia vtedy, keď  dobre stuhne v chlade.  To čakanie je dlhé, ale ak si náhodou ako ja a nevieš to vydržať, tak si jeden kúsok daj a nikomu to nepovedz 🙂

Pozri si aj moje pečené buchtičky.

Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: maslo // orechy // pečenie // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!