Baza čierna – všadeprítomný ker s dôverne známou prenikavou vôňou kvetov. Je tak omamná, že neunikne žiadnemu nosu nachádzajúcemu sa v jej blízkosti. Baza neslúži len pre potešenie nosa, či očí. Je fantastická v podobe čaju, sirupu, aj džemu. Baza je navyše osvedčeným domácim liekom pri prechladnutí.
Baza čierna je plná prospešných látok
Bazové kvety a plody obsahujú vitamín C aj B, ovocné kyseliny a oleje. Ich súčasťou sú tiež flavonoidy a farbivo antokyán. Antioxidant chrániaci bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov. Spomaľovač procesu starnutia buniek.
Bazové plody sú drobné tmavé bobule, ktoré sú v surovom stave mierne jedovaté. Nemôžu sa preto konzumovať surové! Vo forme želé, či lekváru sú však neškodné, ba dokonca zdraviu veľmi prospešné.
Čo všetko sa dá z bazy čiernej pripraviť?
Bazové kvety sa sušia na čaj. Kvety sú často súčasťou čajových zmesí odporúčaných pri prechladnutí. Baza dodá čaju lahodnú a nezameniteľnú chuť. Čaj pripravený z kvetov bazy čiernej zmierňuje kašeľ a pomáha pri nachladnutí.
Z čerstvých kvetov bazy čiernej sa dá pripraviť nezabudnuteľný sirup, „med“, či limonáda. Menej známe sú možno bazové víno, ocot, alebo dokonca likér.
Z tmavých plodov si dokonca môžeš pripraviť výdatný domáci džem plný vitamínov. Ako na to? Inšpiruj sa skvelým receptom!
Počul si niekedy o tom, že baza čierna sa dá jesť? Voňavé kvety môžeš vysmažiť v cestíčku. Trošku múky, vajce, biely jogurt a voda podľa potreby. Tak málo stačí na stredne husté chutné cestíčko. Dochuť soľou, prípadne aj sezamovými semienkami. Kvety obaľ v cestíčku a vysmaž na oleji.
Jednoduchá limonáda
Niet nad osviežujúcu bazovú limonádu v príjemne teplých dňoch. Príprava je veľmi jednoduchá.
- 2 l studenej vody
- 4 – kvetov bazy
- 4 kolieska citróna
- 1 pomaranč
- 2 PL medu
Nalej do džbánu cca 2 l studenej vody. Pridaj kolieska dobre umytého citróna a pomaranča. 4 – 5 bazových kvetov a med. Postav na pol dňa na slnečné miesto. Následne sceď a vychutnávaj príjemnú sladko – kyslú chuť.
Bazový sirup
Chutná klasika detských čias.
- 48 čerstvo natrhaných bazových kvetov
- 4 l vody
- 3 g kyseliny citrónovej
- 4 kg cukor (v lepšom prípade trstinový)
- 4 pomaranče
- 4 citróny
Bazové kvety zalej vodou. Pridaj kyselinu citrónovú a daj variť. Až začne vrieť, povar na miernom plameni cca 7 minút. Takto uvarenú bazu nechaj 24 hodín postáť. Šťavu preceď, pridaj cukor a opäť daj variť. Až sa cukor rozpustí, pridaj šťavu z pomarančov a citrónov. Var už len krátko, aby sirup veľmi nezhustol. Sirup nechaj mierne vychladiť. Pozberaj penu a nalej do čistých fliaš. Dobre uzavri a uskladni na tmavom, chladnom mieste.
Bazový likér
Čo tak vyskúšať niečo netradičné?
- 1 kg bazových bobúľ
- 2 litre vody
- 1 kg trstinového cukru
- 7 klinčekov
- štipku muškátového oriešku
- 1 citrón
- 750 ml vodky
Bobule spolu s vodou a cukrom var približne 30 minút. Šťavu následne pretlač, pridaj klinčeky, muškátový orech a šťavu z citróna. Var ešte asi hodinu na miernom plameni. Preceď a zmiešaj s vodkou. Nalej do čistých fliaš a dobre uzavri. Likér má zrieť približne 6 týždňov.
Bazu môžeš spracovať na mnoho spôsobov. Stačí si len vybrať, čo ťa najviac očarilo.
Dobrú chuť!
Zdroj obrázkov: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov