Bublanina je obľúbeným dezertom hádam všade. Nadýchaná piškóta s ovocím je jednoducho lahôdka. Chuť je dokonale vyvážená sladkým cestom a kyslosťou ovocia. Výsledok famózny a sladko voňavý.
V mrazničke mám čo-to z letných zásob drobného ovocia. Tentoraz som stavila na maliny. Výsledok? Do dvoch hodín prázdny plech, vďaka čomu sa ďalší deň konalo bublaninové repete. Aj v tomto prípade padol plech behom pár hodín. Bublanina je jednoducho overenou sladkosťou, ktorá nikdy nesklame. Medzi jej benefity patrí jednoznačne minimum práce, minimum riadu, ale tiež rýchlosť, s akou človek dokáže tento koláčik pripraviť.
Bublanina – recept:
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 300 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 100 ml vody
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 vanilkový cukor
- mrazené maliny (alebo iné mrazené, či čerstvé ovocie) + 1 lyžička práškového cukru na obalenie ovocia
Postup prípravy:
- V miske vyšľahaj žĺtka s práškom do pečiva do peny.
- Vaječné bielka vyšľahaj so štipkou soli (stačí len trošku pomedzi prsty pre zvýraznenie celkovej chuti bublaniny) a s kryštálovým cukrom na tuhý sneh.
- Oba zmesi spoj a premiešaj. Nakoniec pridaj múku, vanilkový cukor, olej a studenú vodu. Elektrickým šľahačom vyšľahaj nadýchané cesto.
- Rúru najskôr predhrej na 190°C.
- Plech natri rastlinným olejom a popráš troškou hladkej múky. Vylej na neho cesto a to následne rozotri do strán.
- Maliny z mrazničky daj do misky (ešte zamrazené) a popráš práškovým cukrom. Len zľahka premiešaj, aby si ovocie zachovalo svoj tvar a poukladaj ich na rozotreté cesto.
- Plech s bublaninou vlož do rúry a peč približne 15 minút.
- Po upečení nechaj koláčik vychladnúť, porež na menšie kúsky a vrch môžeš posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
TIP 1: Bublanina chutí dobre aj s iným ovocím. Jahôdky, maliny, černice, ananás, či overené čerešne. Či už použiješ ovocie čerstvé, kompótové, alebo mrazené, zakaždým kúsky ovocia obaľ v práškovom cukre, aby neklesli všetky na dno a vytvoril sa efekt očakávaných jamiek.
TIP 2: Mnoho skvelých dezertov a koláčov s ovocím aj bez nájdeš na našom blogu Uvalacha.sk.
Obrázky: súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov