Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Domáci pečený čaj – lahodný ovocný nápoj

od | nov 18, 2021 | Drinky, Recepty | 0 komentárov

Pečený čaj – čo to vlastne je? Zmes ovocia nakrájaná na drobné kúsky upečená v rúre spolu s cukrom a voňavým korením. Výsledok je zaručene famózne spojenie chutí. Veľkou výhodou pečeného čaju je to, že ovocie si namiešaš podľa vlastných predstáv na mieru. Zásoby sa pritom dajú pripraviť na celý rok.

Ak máš doma prebytok ovocia, určite si vyrob túto špecialitku. Navyše pečený čaj sa dá pripraviť nielen z čerstvého, ale tiež mrazeného či sušeného ovocia, alebo kompótu. S chuťami a vôňami treba experimentovať, nakoľko každému chutí niečo iné. Pečený čaj je jednou z možností, ako svoj pitný režim spestriť a obohatiť. V chladných dňoch jednoznačne zahreje na tele aj na duši.

Ďalšou skvelou výhodou pečeného čaju je jeho praktickosť. V zime zalej 2-3 lyžičky vriacou vodou a v lete naopak studenou. V zime ťa nápoj zahreje a v lete osvieži. Navyše lahodné kúsočky ovocia v nápoji sú príjemnou čerešničkou na torte.

Príprava pečeného čaju je jednoduchá. Nakombinovať možno jablká, hrušky, čerešne, pomaranče, hrozno, citrón, alebo bobuľovité druhy ovocia, prípadne exotickejšiu verziu v podobe citrusov ako pomaranče, mandarínky a limetky. Kombinovať možno aj čerstvé ovocie so sušeným

stôl plný rôznych druhov ovocia

Pečený čaj – recept:

Ingrediencie:

  • 1 kg ľubovoľného ovocia (najlepšie viac druhov), okrem banánov – tie sa veľmi nehodia
  • Podľa chuti klinčeky, badián,
  • 1 lyžičku škorice
  • 4-5 lyžíc rumu alebo griotky
  • 400 g bieleho, alebo trstinového cukru
  • Šťavu z 1 citróna
ovocie v plechu na pečenie

Postup prípravy:

  • Hlbší plech vylož papierom na pečenie. Ovocie umy a nakrájaj na malé kúsky. Jablká a hrušky netreba šúpať, stačí zbaviť jadrovníka. Pomaranče, mandarínky a citróny môžeš aj ošúpať. Nakrájané ovocie dáme na pripravený plech a zasypeme cukrom. Ochuť klinčekmi, škoricou, prípadne aj badiánom. Vrch pofŕkaj citrónovou šťavou a rumom. Opatrne premiešaj a vlož do predhriatej rúry.
  • Pečený čaj sa pečie približne 40 minút pri 170°C. Počas pečenia môžeš občas premiešať.
  • Pečený čaj pustí počas pečenia šťavu. Po dopečení ešte horúci čaj aj so šťavou nalej do čistých zaváraninových fľaštičiek a dobre uzavri. Fľašky otoč hore dnom, prikry a nechaj takto vychladnúť.
  • Po vychladnutí fľaše uskladni na tmavom chladnom mieste. Po otvorení fľašu skladuj v chladničke a spotrebuj do 2 týždňov.
  • Lahodný nápoj pripravuj priamo do šálky. 2-3 lyžičky pečeného čaju zalej vriacou vodou. Konzumuj aj s kúskami ovocia.
šálka čaju s ovocím na drevenom podnose

TIP: Vyskúšaj tiež recept na lahodný punč pre dospelých alebo pre deti.

Obr. pexels.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: čaj // ovocie // pečenie

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This