Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Linecký tvarohový koláč – sladko-kyslé krehké pokušenie

od | nov 16, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Linecký tvarohový koláč si získa každého, kto obľubuje tvaroh. Jemná sladko-kyslá náplň ideálne dopĺňa krehké cesto. Džem ako prídavok je už len čerešničkou na torte, ktorá zvýrazňuje a dotvára chuť celého dezertu.

Linecký tvarohový koláč môžeš piecť v menšej forme tradičného tvaru, no ja som zvolila formu na tortový korpus. Dôvodom je to, že táto veľkosť plne vyhovuje množstvu ingrediencií a koláč je tak akurát, ani prinízky, ani privysoký.

V prípade, že máš v chladničke tvaroh hrudkovitý, alebo dokonca domáci tvaroh, ani to nie je prekážka. Aj tie sa dajú ľahko vymixovať úplne do hladka za pomoci ponorného mixéra a následne použiť na krém. To bol pre tento moment aj môj prípad, výsledku to však na chuti vôbec neubralo.

Linecký tvarohový koláč – recept:

Ingrediencie na cesto:

  • 120 g masla alebo HERY
  • 230 g hladkej múky
  • štipku soli
  • 1 PL kryštálového cukru
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 2 vajíčka

Ingrediencie na tvarohový krém:

  • 500 g roztierateľného tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček citrónového (alebo vanilkového) pudingu
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry

Ingrediencie na konečné dochutenie:

  • Jahodový, alebo marhuľový džem na pofŕkanie.
  • lyžičku práškového cukru na ozdobu
linecký tvarohový postup prípravy

Postup prípravy:

  • Najskôr si priprav cesto. Do misky nasyp múku, pridaj prášok do pečiva, soľ, cukor a vareškou premiešaj. Následne pridaj vajíčka a mäkké maslo, alebo HERU. Rukou dôkladne vymiešaj cesto. Cesto potom vlož do igelitového vrecka a nechaj odpočívať v chladničke kým pripravíš krém.
  • Do mlieka pridaj pudingový prášok, cukor a vanilkový cukor. Dobre premiešaj a daj na sporák variť. Miešaj, až kým vznikne hustý puding. Ten nechaj vychladnúť a tak pridaj tvaroh a nastrúhanú kôru z dobre umytého a chemicky neošetreného citróna. Vyšľahaj krém elektrickým šľahačom.
  • Cesto rozdeľ na 2 časti. Každú vyvaľkaj na tenký plát v tvare tortovej formy. Tortovú formu vylož papierom na pečenie a na spodok opatrne prenes vyvaľkaný plát cesta. Na cesto rovnomerne natri tvarohový krém a vrch pofŕkaj jahodovým, alebo marhuľovým džemom. Na to opatrne prelož aj druhý vyvaľkaný plát cesta. Vrch popichaj vidličkou a šup s dezertom do predhriatej rúry.
  • Linecký tvarohový koláč sa pečie pri teplote 190°C asi 20 minút.
  • Po upečení nechaj koláč vychladnúť, potom ho opatrne vyber z formy a opatrne porež na trojuholníky. Vrch posyp práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

linecký tvarohový koláč nabielom tanieri s červenou kvetinou

TIP: Pre všetkých nadšencov tvarohu je tu recept na skvelú tvarohovú tortu.

Obr. domáci archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: maslo // múka // sladké // tvaroh

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This