Linecký tvarohový koláč si získa každého, kto obľubuje tvaroh. Jemná sladko-kyslá náplň ideálne dopĺňa krehké cesto. Džem ako prídavok je už len čerešničkou na torte, ktorá zvýrazňuje a dotvára chuť celého dezertu.
Linecký tvarohový koláč môžeš piecť v menšej forme tradičného tvaru, no ja som zvolila formu na tortový korpus. Dôvodom je to, že táto veľkosť plne vyhovuje množstvu ingrediencií a koláč je tak akurát, ani prinízky, ani privysoký.
V prípade, že máš v chladničke tvaroh hrudkovitý, alebo dokonca domáci tvaroh, ani to nie je prekážka. Aj tie sa dajú ľahko vymixovať úplne do hladka za pomoci ponorného mixéra a následne použiť na krém. To bol pre tento moment aj môj prípad, výsledku to však na chuti vôbec neubralo.
Linecký tvarohový koláč – recept:
Ingrediencie na cesto:
- 120 g masla alebo HERY
- 230 g hladkej múky
- štipku soli
- 1 PL kryštálového cukru
- pol balíčka prášku do pečiva
- 2 vajíčka
Ingrediencie na tvarohový krém:
- 500 g roztierateľného tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček citrónového (alebo vanilkového) pudingu
- 2-3 PL kryštálového cukru
- trochu nastrúhanej citrónovej kôry
Ingrediencie na konečné dochutenie:
- Jahodový, alebo marhuľový džem na pofŕkanie.
- lyžičku práškového cukru na ozdobu
Postup prípravy:
- Najskôr si priprav cesto. Do misky nasyp múku, pridaj prášok do pečiva, soľ, cukor a vareškou premiešaj. Následne pridaj vajíčka a mäkké maslo, alebo HERU. Rukou dôkladne vymiešaj cesto. Cesto potom vlož do igelitového vrecka a nechaj odpočívať v chladničke kým pripravíš krém.
- Do mlieka pridaj pudingový prášok, cukor a vanilkový cukor. Dobre premiešaj a daj na sporák variť. Miešaj, až kým vznikne hustý puding. Ten nechaj vychladnúť a tak pridaj tvaroh a nastrúhanú kôru z dobre umytého a chemicky neošetreného citróna. Vyšľahaj krém elektrickým šľahačom.
- Cesto rozdeľ na 2 časti. Každú vyvaľkaj na tenký plát v tvare tortovej formy. Tortovú formu vylož papierom na pečenie a na spodok opatrne prenes vyvaľkaný plát cesta. Na cesto rovnomerne natri tvarohový krém a vrch pofŕkaj jahodovým, alebo marhuľovým džemom. Na to opatrne prelož aj druhý vyvaľkaný plát cesta. Vrch popichaj vidličkou a šup s dezertom do predhriatej rúry.
- Linecký tvarohový koláč sa pečie pri teplote 190°C asi 20 minút.
- Po upečení nechaj koláč vychladnúť, potom ho opatrne vyber z formy a opatrne porež na trojuholníky. Vrch posyp práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
TIP: Pre všetkých nadšencov tvarohu je tu recept na skvelú tvarohovú tortu.
Obr. domáci archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov