Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Recept na šalát so sušenými paradajkami a šunkou

od | nov 9, 2021 | Recepty, Šaláty | 0 komentárov

Zaradiť do jedálnička šaláty je správnou voľbou, ktorou docielime doplnenie mnohých cenných a prospešných látok, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie. A čo tak si pripraviť aj skutočne chutný šalát, ktorý zabezpečí aj spokojnosť našich chuťových buniek? Spôsobov je mnoho a jedným z nich je práve tento skutočne skvelý šalát so sušenými paradajkami a talianskou šunkou, nazývanou aj prosciutto. Šmrnc mu dodajú aj čerstvé cesnakovo-bylinkové krutóny s parmezánom, ktoré si vieme veľmi jednoducho a rýchlo pripraviť len z pár surovín.

Okrem spomínaných ingrediencií docielime famóznu chuť aj s balzamikovým octom. Šalát skvelo doplnia zdravé tekvicové semienka alebo píniové oriešky. Na tento šalát je chuťovo vhodná rukola, ktorá má špecifickú pikantno-orieškovú chuť. Nehovoriac o zdravotných benefitoch, ktoré výborne vplývajú na naše zdravie. Na prípravu tohto šalátu však môžeme zvoliť aj akýkoľvek mix čerstvého šalátu. My sme zrovna rukolu v obchode nezohnali, ale aj tak bol výsledok veľmi chutný.

Pred prípravou samotného šalátu so sušenými paradajkami, najskôr priprav domáce krutóny so skvelou  chuťou.

Domáce cesnakovo-bylinkové krutóny s parmezánom – budeš potrebovať:

  • 4 krajce toastového chlebu
  • 5 polievkových lyžíc oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička provensálskych alebo talianskych byliniek
  • 3 čajové lyžičky parmezánu
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Postup prípravy:

3 detaily postupu prípravy domácich krutónov
  • Ako prvé nakrájaj toastový chlieb na kocky.
  • Následne ho presyp do misky.
  • Pridaj prelisovaný cesnak, bylinky, najemno nastrúhaný parmezán, soľ aj olej.
  • Nakoniec krutóny s ostatnými surovinami rovnomerne premiešaj.
  • Presyp ich na pekáč a peč v rozohriatej rúre na 200 °C po dobu 10 minút do zlatohneda.

Na šalát so sušenými paradajkami budeš potrebovať:

Postup prípravy:

3 detaily postupu prípravy šalátu so sušenými paradajkami a šunkou
  • Najskôr dôkladne umy šalát, ktorý následne nechaj odkvapkať v sitku alebo miske na šalát.
  • Následne priprav ostatné suroviny. Sušené paradajky a olivy nakrájaj na menšie kúsky a parmezán nastrúhaj na hobliny.
  • Pripravené suroviny pridaj do šalátu.
  • Pridaj aj ocot, olej, semienka alebo oriešky a čerstvo namleté farebné korenie.
  • Nakoniec šalát dôkladne premiešaj a naservíruj na tanier.
  • Na vrch šalátu poukladaj natrhanú sušenú šunku a posyp domácimi krutónmi.
šalát so sušenými paradajkami, šunkou a krutónmi servírovaný v modrom hlbokom tanieri na drevenom podklade modrej farby

Dobrú chuť.

TIP: Ak obľubuješ chutné šaláty, vyskúšaj aj chutný šalát s pestom a kozím syrom v slaninke. Recept s postupom nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: šaláty // syr // zdravý olej

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This