Zaradiť do jedálnička šaláty je správnou voľbou, ktorou docielime doplnenie mnohých cenných a prospešných látok, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie. A čo tak si pripraviť aj skutočne chutný šalát, ktorý zabezpečí aj spokojnosť našich chuťových buniek? Spôsobov je mnoho a jedným z nich je práve tento skutočne skvelý šalát so sušenými paradajkami a talianskou šunkou, nazývanou aj prosciutto. Šmrnc mu dodajú aj čerstvé cesnakovo-bylinkové krutóny s parmezánom, ktoré si vieme veľmi jednoducho a rýchlo pripraviť len z pár surovín.
Okrem spomínaných ingrediencií docielime famóznu chuť aj s balzamikovým octom. Šalát skvelo doplnia zdravé tekvicové semienka alebo píniové oriešky. Na tento šalát je chuťovo vhodná rukola, ktorá má špecifickú pikantno-orieškovú chuť. Nehovoriac o zdravotných benefitoch, ktoré výborne vplývajú na naše zdravie. Na prípravu tohto šalátu však môžeme zvoliť aj akýkoľvek mix čerstvého šalátu. My sme zrovna rukolu v obchode nezohnali, ale aj tak bol výsledok veľmi chutný.
Pred prípravou samotného šalátu so sušenými paradajkami, najskôr priprav domáce krutóny so skvelou chuťou.
Domáce cesnakovo-bylinkové krutóny s parmezánom – budeš potrebovať:
- 4 krajce toastového chlebu
- 5 polievkových lyžíc oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička provensálskych alebo talianskych byliniek
- 3 čajové lyžičky parmezánu
- ¼ čajovej lyžičky soli
Postup prípravy:
- Ako prvé nakrájaj toastový chlieb na kocky.
- Následne ho presyp do misky.
- Pridaj prelisovaný cesnak, bylinky, najemno nastrúhaný parmezán, soľ aj olej.
- Nakoniec krutóny s ostatnými surovinami rovnomerne premiešaj.
- Presyp ich na pekáč a peč v rozohriatej rúre na 200 °C po dobu 10 minút do zlatohneda.
Na šalát so sušenými paradajkami budeš potrebovať:
- Vanička rukoly alebo iného miešaného šalátu
- 100g sušenej šunky
- 4 polievkové lyžice strúhaného zrejúceho syra talianskeho typu
- Hrsť nakrájaných olív
- Hrsť tekvicových semienok alebo píniových orieškov
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
- 1 polievková lyžica oleja lisovaného za studena (tekvicový, ľanový, orechový alebo mandľový)
- Farebné korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Najskôr dôkladne umy šalát, ktorý následne nechaj odkvapkať v sitku alebo miske na šalát.
- Následne priprav ostatné suroviny. Sušené paradajky a olivy nakrájaj na menšie kúsky a parmezán nastrúhaj na hobliny.
- Pripravené suroviny pridaj do šalátu.
- Pridaj aj ocot, olej, semienka alebo oriešky a čerstvo namleté farebné korenie.
- Nakoniec šalát dôkladne premiešaj a naservíruj na tanier.
- Na vrch šalátu poukladaj natrhanú sušenú šunku a posyp domácimi krutónmi.
Dobrú chuť.
TIP: Ak obľubuješ chutné šaláty, vyskúšaj aj chutný šalát s pestom a kozím syrom v slaninke. Recept s postupom nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov