Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kozí syr v slaninke – recept so šalátom a pestom

od | okt 20, 2021 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Recepty, Šaláty | 0 komentárov

Kozí syr je výnimočnou delikatesou, obľúbenou po celom svete. Syr z kozieho mlieka so skutočne špecifickou chuťou má okrem chuťového pôžitku aj mnoho blahodarných účinkov na naše zdravie a je tou najzdravšou alternatívou. Obsahuje napríklad mnoho minerálov a menej tukov, ktoré sú ľahšie stráviteľné oproti tradičným syrom z kravského mlieka. Jemná a krémova textúra mäkkého syra v kombinácií s lahodnou slaninkou je delikatesou, ktorá ťa zaručene prekvapí.

Ku koziemu syru v slaninke je ideálna príloha v podobe listového šalátu, ochuteným chutným pestom. To je výborne napríklad zo sušených paradajok, ale zvoliť môžeš akékoľvek iné. Šalát skvelo doplnia aj tekvicové alebo píniové semienka. A vďaka opečeným hriankam z toastového chlebíka, ktoré môžeš naviac potrieť aj zdravým a výrazným cesnakom, budeš aj dostatočne sýty.

Špecifická chuť samozrejme nemusí ulahodiť každému. U nás doma však kombinácia so slaninkou jednoznačne zabodovala. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly. A výsledný súlad chutí je výnimočný pre skutočného labužníka.

Na kozí syr v slaninke so šalátom budeš potrebovať:

Postup prípravy:

postup obaľovania okoreneného kozieho mäkkého syra v slaninke na bielom podklade
  • Ako prvé dôkladne umy čerstvý listový šalát. Vlož ho do sitka a nechaj z neho odkvapkať vodu.
  • Potom nakrájaj kozí syr na plátky s hrúbkou približne 1cm.
  • Kozí syr z oboch strán okoreň provensálskym a čerstvo namletým farebným korením.
  • Dlhé plátky slaniny prekroj na polovicu po dĺžke. Následne syr obal niekoľkými plátkami slaninky.
  • Pripravený syr opeč na panvici na troche oleja z oboch strán do zlatista.
  • Umytý šalát naservíruj na tanier a pridaj pesto a tekvicové semienka.
  • Na vrch šalátu pridaj opečený kozí syr v slaninke.
  • Na tomto jednoduchom a chutnom šaláte si môžeš pochutnať s opečenými hriankami.
listový šalát s pestom a s kozím syrom obaleným v slaninke v modrom tanieri na drevenom podklade

Dobrú chuť.

TIP: Tento šalát si vieš vychutnať s vlastnoručne pripraveným pestom. Recept na pesto na niekoľko spôsobov si vieš pripraviť podľa postupu, ktorý nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kozí syr // šaláty

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This