Kozí syr je výnimočnou delikatesou, obľúbenou po celom svete. Syr z kozieho mlieka so skutočne špecifickou chuťou má okrem chuťového pôžitku aj mnoho blahodarných účinkov na naše zdravie a je tou najzdravšou alternatívou. Obsahuje napríklad mnoho minerálov a menej tukov, ktoré sú ľahšie stráviteľné oproti tradičným syrom z kravského mlieka. Jemná a krémova textúra mäkkého syra v kombinácií s lahodnou slaninkou je delikatesou, ktorá ťa zaručene prekvapí.
Ku koziemu syru v slaninke je ideálna príloha v podobe listového šalátu, ochuteným chutným pestom. To je výborne napríklad zo sušených paradajok, ale zvoliť môžeš akékoľvek iné. Šalát skvelo doplnia aj tekvicové alebo píniové semienka. A vďaka opečeným hriankam z toastového chlebíka, ktoré môžeš naviac potrieť aj zdravým a výrazným cesnakom, budeš aj dostatočne sýty.
Špecifická chuť samozrejme nemusí ulahodiť každému. U nás doma však kombinácia so slaninkou jednoznačne zabodovala. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly. A výsledný súlad chutí je výnimočný pre skutočného labužníka.
Na kozí syr v slaninke so šalátom budeš potrebovať:
- Mäkký kozí syr
- Dlhé plátky slaniny
- Mix listového šalátu
- Pesto
- Provensálske korenie
- Farebné korenie
- Olej
- Tekvicové alebo píniové semienka
Postup prípravy:
- Ako prvé dôkladne umy čerstvý listový šalát. Vlož ho do sitka a nechaj z neho odkvapkať vodu.
- Potom nakrájaj kozí syr na plátky s hrúbkou približne 1cm.
- Kozí syr z oboch strán okoreň provensálskym a čerstvo namletým farebným korením.
- Dlhé plátky slaniny prekroj na polovicu po dĺžke. Následne syr obal niekoľkými plátkami slaninky.
- Pripravený syr opeč na panvici na troche oleja z oboch strán do zlatista.
- Umytý šalát naservíruj na tanier a pridaj pesto a tekvicové semienka.
- Na vrch šalátu pridaj opečený kozí syr v slaninke.
- Na tomto jednoduchom a chutnom šaláte si môžeš pochutnať s opečenými hriankami.
Dobrú chuť.
TIP: Tento šalát si vieš vychutnať s vlastnoručne pripraveným pestom. Recept na pesto na niekoľko spôsobov si vieš pripraviť podľa postupu, ktorý nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov