Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Domáci zeleninový bujón – ako na to?

od | okt 25, 2021 | Chuťovky, Recepty | 0 komentárov

Zeleninový bujón dodáva jedlu intenzívnejšiu chuť. Hodí sa do polievok, omáčok, mäsa, či rizota. Na predaj je dnes množstvo značiek aj druhov. No čo tak skúsiť poctivý domáci? Malé zásoby sa budú hodiť kedykoľvek a oproti kupovaným verziám budú omnoho zdravšie.

Výroba zeleninového bujónu nie je veľká veda. Keď si už doma dokážeme upiecť vlastný chlebík a pečivo, toto už bude hračka. Postačia fľaštičky, soľ a množstvo rôznej – najmä koreňovej zeleniny, najlepšie z domácich zásob. Čím viac druhov zeleniny, tým bude chuť zaujímavejšia a intenzívnejšia.

Farba takého domáceho bujónu bude závisieť od množstva použitej zeleniny. Ak pridáš viac mrkvy, či červenej papriky, bude to badať aj na farbe, kedy bude viac do oranžova až červena. Naopak, ak bude viac byliniek a inej zeleniny, farba bude do žlto-zelena. Množstvo zeleniny pridávaj podľa vlastnej preferencie a chuti.

Uvedené ingrediencie sú základ, ktorý však môžeš ľubovoľne modifikovať. Z niečoho ubrať, z iného pridať, alebo hociktorý druh zeleniny úplne vynechať, či nahradiť niečím iným.

rôzne druhy koreňovej zeleniny na hnedom drevenom stole

Zeleninový bujón – recept:

Ingrediencie:

  • mrkva
  • petržlen
  • kaleráb
  • zeler aj so stonkami
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • pór
  • cuketa
  • soľ
  • paprika (červená, zelená, alebo žltá)
  • ako ľubovoľné ingrediencie môžeš pridať rôzne bylinky ako pažítka, ligurček, či petržlenová vňať, bazalka

Postup prípravy:

  • Zeleninu očisti a dôkladne poumývaj.
  • Nakrájaj ju na malé kúsky a vlož do hrnca. Podlej troškou vody, no len tak, aby prekryla zeleninu. Povar všetko do mäkka a nakoniec pridaj soľ a nasekané bylinky podľa chuti.
  • Všetko dôkladne rozmixuj ponorným mixérom na hladkú pastu a ešte teplé navrstvi do malých uzatvárateľných fliaš. Každú dôkladne zaviečkuj.
  • Ak je fliaš viac, bolo by dobré ich aj sterilizovať do zásob. Sterilizuj v hrnci asi 10 minút. Následne vyber fľaštičky na plech, prikry starou dekou a nechaj do ďalšieho dňa odležať.
  • Vychladnuté fľaše uskladni na tmavom chladnom mieste. Po otvorení fľaštičku nechaj v chladničke.
  • Domáci zeleninový bujón môžeš použiť po lyžičkách do polievok, omáčok, pri príprave rôznych druhov mäsa, do ryže aj rizota.
domáci zeleninový bujón s paprikou

TIP: Komu sa nechce vyrábať poctivý bujón doma, vyskúšať môže tiež zeleninovú bujónku. Poctivý výrobok bez chémie, bez lepku a bez laktózy.

Obr. Pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bujón // bujónka // slané

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This