Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Tradičné šišky – mäkké a nadýchané ako vankúšik

od | okt 27, 2021 | Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Tradičné šišky patria neodmysliteľne k fašiangom. Nič nám však nebráni ukuchtiť si toto sladké jedlo kedykoľvek počas roka. Doplnené lahodným džemom a zasnežené cukrom sú priam hriešnou kalorickou bombou. Nepatria medzi jedlá konzumované denne, avšak občas toto sladké pokušenie padne dobre.

Ako pripraviť nadýchané a krehké cesto na sladučké šišky tak, aby chutili ako babičky? Veľmi jednoducho. Nech sa páči overený recept, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie.

Tradičné šišky – recept

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 1 kocku droždia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL soli
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 PL rumu
  • podľa potreby rastlinný olej na vysmážanie
  • podľa potreby práškový cukor na ozdobu
  • obľúbený džem na dochutenie
marhuľový džem na stole v sklenenej dóze

Postup prípravy:

  • Do misky preosej múku a do stredu urob dlaňou jamku. Do jamky rozdrv droždie, zasyp kryštálovým cukrom a zalej teplou vodou. Takto to nechaj asi 10 minút nakysnúť.
  • Pridaj postupne vajíčka, soľ, 2 lyžice oleja a rumu. Cesto dôkladne varechou vymies. Keď sa už pekne odlepuje od bokov misky, popráš ho troškou hladkej múky a prikry čistou bavlnenou utierkou. Nechaj kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
  • Keď je cesto vykysnuté, vyklop ho na múkou poprášenú pracovnú dosku. Rukami vypracuj bochník a ten buď porozťahuj do strán na plát hrubý asi 1 cm, alebo rozvaľkaj valčekom.
  • Pomocou pohára, alebo šálky povykrajuj z cesta kolieska. Do každého urob štamperlíkom jamku, alebo pomocou prsta dierku. Následne v rozpálenom oleji opeč šišky z oboch strán do zlatohneda.
  • Podávaj s obľúbeným džemom poprášené práškovým cukrom.
postup prípravy domácich šišiek

Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež iné overené recepty. Pečivo, koláče, polievky, šaláty, či mäso na niekoľko spôsobov. Overené chute, ktoré očaria milovníkov dobrého jedla aj dezertov.

obr. Pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: múka // rum // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This