Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Bravčová krkovička s brusnicami – jedinečný víkendový obed

od | okt 30, 2021 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Bravčová krkovička s brusnicami je famózne jedlo, ako stvorené na víkendové dni. Nejedná sa o nič zložité a prácne. Naopak, mäso, pár korenín, maslo a brusnice vytvoria dokonalú súhru chutí. Stihneš navariť a popritom si užiť víkend aj svojich blízkych.

Bravčová krkovička alebo tiež krkovica, je výsekový druh mäsa zo šije a prednej časti chrbta. Jedná sa o mäso prerastané vnútrosvalovým tukom. Pri správnej príprave si zachová jemnosť a úžasnú šťavnatosť. Ak ju dobre vypečieš, značná časť tuku sa stratí, no jemnosť a šťavnatosť ostáva. Krkovička je vhodná na prípravu rezňov, steakov, na grilovanie, ale tiež na pečenie v rúre.

Tentoraz som stavila na kombináciu krkovičky a brusníc a výsledok bol dokonalý aj bez extra námahy. Ako prílohu môžeš zvoliť pečené zemiaky, hranolky, prípadne skombinovať aj s ryžou.

Bravčová krkovička s brusnicami – recept:

Ingrediencie:

  • 600-700 g bravčovej krkovičky
  • 3 PL masla
  • podľa potreby soľ, mletá sladká červená paprika, mleté čierne korenie, korenie na grilovanie
  • 1 lyžičku zeleninovej bujónky + 200 ml vody
  • 1 malá cibuľa
  • brusnicový kompót
Postup na prípravu bravčovej krkovičky

Postup prípravy:

  • Bravčovú krkovičku dôkladne umy a narež na tenké plátky. Ochuť soľou, čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou a korením na grilovanie. Takto pripravené mäso vlož do misky z jenského skla. Roztop maslo a potri nakorenenú bravčovú krkovičku z každej strany. Pridaj na kolieska narezanú cibuľu.
  • Bujónku zalej vriacou vodou, dobre premiešaj a zalej týmto mäso.
  • Misku prikry a vlož do rúry vyhriatej na 200°C. Nechaj piecť asi hodinu a pol. Upečená bude možno aj skôr, no pokiaľ chceš tuk v mäse dôkladne vypiecť, tak sa oplatí nechať ju v rúre aspoň 1 a pol hodiny a možno aj dlhšie – v závislosti od prerastania mäsa. Potom misku vyber z rúry a po lyžici pridaj brusnicový kompót na každý plátok mäsa aj so šťavou.
  • Opäť misku prikry a nechaj takto zapiecť ešte 5-10 minút.
  • Bravčovú krkovičku s brusnicami podávaj s pečenými zemiakmi, hranolkami, či ryžou.
pečená bravčová krkovička s brusnicami v zapekacej sklenenej miske

Dobrú chuť!

TIP: Skvelé domáce recepty na prípravu rôznych druhov mäsa nájdeš na našej stránke Uvalacha.sk.

Obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // brusnice // maslo

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This