Bravčová krkovička s brusnicami je famózne jedlo, ako stvorené na víkendové dni. Nejedná sa o nič zložité a prácne. Naopak, mäso, pár korenín, maslo a brusnice vytvoria dokonalú súhru chutí. Stihneš navariť a popritom si užiť víkend aj svojich blízkych.
Bravčová krkovička alebo tiež krkovica, je výsekový druh mäsa zo šije a prednej časti chrbta. Jedná sa o mäso prerastané vnútrosvalovým tukom. Pri správnej príprave si zachová jemnosť a úžasnú šťavnatosť. Ak ju dobre vypečieš, značná časť tuku sa stratí, no jemnosť a šťavnatosť ostáva. Krkovička je vhodná na prípravu rezňov, steakov, na grilovanie, ale tiež na pečenie v rúre.
Tentoraz som stavila na kombináciu krkovičky a brusníc a výsledok bol dokonalý aj bez extra námahy. Ako prílohu môžeš zvoliť pečené zemiaky, hranolky, prípadne skombinovať aj s ryžou.
Bravčová krkovička s brusnicami – recept:
Ingrediencie:
- 600-700 g bravčovej krkovičky
- 3 PL masla
- podľa potreby soľ, mletá sladká červená paprika, mleté čierne korenie, korenie na grilovanie
- 1 lyžičku zeleninovej bujónky + 200 ml vody
- 1 malá cibuľa
- brusnicový kompót
Postup prípravy:
- Bravčovú krkovičku dôkladne umy a narež na tenké plátky. Ochuť soľou, čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou a korením na grilovanie. Takto pripravené mäso vlož do misky z jenského skla. Roztop maslo a potri nakorenenú bravčovú krkovičku z každej strany. Pridaj na kolieska narezanú cibuľu.
- Bujónku zalej vriacou vodou, dobre premiešaj a zalej týmto mäso.
- Misku prikry a vlož do rúry vyhriatej na 200°C. Nechaj piecť asi hodinu a pol. Upečená bude možno aj skôr, no pokiaľ chceš tuk v mäse dôkladne vypiecť, tak sa oplatí nechať ju v rúre aspoň 1 a pol hodiny a možno aj dlhšie – v závislosti od prerastania mäsa. Potom misku vyber z rúry a po lyžici pridaj brusnicový kompót na každý plátok mäsa aj so šťavou.
- Opäť misku prikry a nechaj takto zapiecť ešte 5-10 minút.
- Bravčovú krkovičku s brusnicami podávaj s pečenými zemiakmi, hranolkami, či ryžou.
Dobrú chuť!
TIP: Skvelé domáce recepty na prípravu rôznych druhov mäsa nájdeš na našej stránke Uvalacha.sk.
Obr. súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov