Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Šatôčky plnené tvarohom

od | nov 2, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Šatôčky plnené lahodným tvarohom s hrozienkami potešia maškrtníkov na raňajky, či desiatu. Tradičným kysnutým „babičkovským“ koláčom sa jednoducho nedá odolať. Cesto je vláčne, lahodné, dochutené tak akurát. Tvaroh je už len čerešničkou na torte.

Šatôčky plnené tvarohom – recept:

Ingrediencie na cesto:

  • 600 g polohrubej múky
  • 100 ml teplej vody
  • 300 ml mlieka
  • 1 kocku droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potieranie

Ingrediencie na tvarohovú náplň:

šatôčky pred pečením na plechu

Postup prípravy:

  • Do teplej vody rozdrv kocku droždia a tak zasyp cukrom. Nechaj nakysnúť 5 minút.
  • Hrozienka namoč do rumu (množstvo toľko, aby boli rumom zaliate všetky) a nechaj ich takto postáť.
  • Do misky preosej múku, pridaj vajce, soľ, mlieko, olej a nakysnuté droždie. Vareškou vymies cesto. Vrch cesta popráš polohrubou múkou a tak prikry utierkou. Misku s cestom nechaj na teplom mieste vykysnúť po dobu 45-60 minút.
  • Priprav si tvarohovú náplň. Do menšej misky daj tvaroh, pridaj vanilkový cukor, práškový cukor a tak vaječný žĺtok. Nastrúhaj do tvarohu trošku citrónovej kôry a precedené hrozienka od rumu. Dôkladne náplň premiešaj.
  • Pracovnú dosku popráš polohrubou múkou a následne vyklop vykysnuté cesto.
  • Z cesta vytvaruj bochník a vyvaľkaj plát hrubý asi 1 cm. Narež na štvorce veľkosti približne 10×10 cm, no môžu byť aj menšie, či väčšie – závisí od toho aké veľké šatôčky chceš. Do stredu každého štvorca daj za lyžičku tvarohovej náplne a následne konce (rožteky štvorca) spoj do jedného. Šatôčky poukladaj na plech vystlaný papierom napečenie a následne vrch každej potri rozšľahaným vajíčkom.
  • Peč pri teplote 190°C asi 15 minút. Až bude vrch zlato-hnedý, šatôčky sú hotové.
  • Vrch môžeš posypať práškovým cukrom na ozdobu.
tvarohové šatôčky na hnedom tanieriku

Dobrú chuť!

Viac kysnutých dobrôt nájdeš v kategórii pečené/nepečené na Uvalacha.sk

Obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: múka // sladké // tvaroh

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This