Šatôčky plnené lahodným tvarohom s hrozienkami potešia maškrtníkov na raňajky, či desiatu. Tradičným kysnutým „babičkovským“ koláčom sa jednoducho nedá odolať. Cesto je vláčne, lahodné, dochutené tak akurát. Tvaroh je už len čerešničkou na torte.
Šatôčky plnené tvarohom – recept:
Ingrediencie na cesto:
- 600 g polohrubej múky
- 100 ml teplej vody
- 300 ml mlieka
- 1 kocku droždia
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 50 ml rastlinného oleja
- 1 vajce do cesta
- 1 vajce na potieranie
Ingrediencie na tvarohovú náplň:
- 1 hrudkovitý tvaroh (250 g)
- 1 balíček vanilkového cukru
- práškový cukor – množstvo podľa vlastnej chuti
- 1 vaječný žĺtok
- trošku nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžicu sušených hrozienok namočených v troške rumu (nemusia byť, ak nemáš rád hrozienka)
Postup prípravy:
- Do teplej vody rozdrv kocku droždia a tak zasyp cukrom. Nechaj nakysnúť 5 minút.
- Hrozienka namoč do rumu (množstvo toľko, aby boli rumom zaliate všetky) a nechaj ich takto postáť.
- Do misky preosej múku, pridaj vajce, soľ, mlieko, olej a nakysnuté droždie. Vareškou vymies cesto. Vrch cesta popráš polohrubou múkou a tak prikry utierkou. Misku s cestom nechaj na teplom mieste vykysnúť po dobu 45-60 minút.
- Priprav si tvarohovú náplň. Do menšej misky daj tvaroh, pridaj vanilkový cukor, práškový cukor a tak vaječný žĺtok. Nastrúhaj do tvarohu trošku citrónovej kôry a precedené hrozienka od rumu. Dôkladne náplň premiešaj.
- Pracovnú dosku popráš polohrubou múkou a následne vyklop vykysnuté cesto.
- Z cesta vytvaruj bochník a vyvaľkaj plát hrubý asi 1 cm. Narež na štvorce veľkosti približne 10×10 cm, no môžu byť aj menšie, či väčšie – závisí od toho aké veľké šatôčky chceš. Do stredu každého štvorca daj za lyžičku tvarohovej náplne a následne konce (rožteky štvorca) spoj do jedného. Šatôčky poukladaj na plech vystlaný papierom napečenie a následne vrch každej potri rozšľahaným vajíčkom.
- Peč pri teplote 190°C asi 15 minút. Až bude vrch zlato-hnedý, šatôčky sú hotové.
- Vrch môžeš posypať práškovým cukrom na ozdobu.
Dobrú chuť!
Viac kysnutých dobrôt nájdeš v kategórii pečené/nepečené na Uvalacha.sk
Obr. súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov