Bolonské špagety sú tradičné talianske jedlo. Na výnimočnú a chutnú omáčku, nazývanú aj ragú nájdeš skutočne mnoho receptov. Základom tohto pokrmu je koreňová zelenina, mleté hovädzie mäso, bylinky, koreniny, paradajky alebo paradajkové pyré. Omáčke dodá skvelý podtón červené víno, ktoré sa počas varenia úplne redukuje a nakoniec sa pridáva aj trochu mlieka, ktoré omáčku ľahko zjemní.
Pôvodne sa táto omáčka v rodnom taliansku podávala so širokými a dlhými vaječnými rezancami zvanými tagliatelle. Ako sa však tento recept rozšíril do rôznych kútov sveta, nahradili ich predávanejšie a obľúbenejšie špagety. Avšak, bolonské ragú si môžeš samozrejme vychutnať aj s iným typom cestovín. Je to len na tebe.
Na bolonské špagety budeš potrebovať:
- 250g mletého hovädzieho mäsa
- 150g plátkovej údenej slaniny
- 1 väčšia mrkva
- 1 stredne veľký petržlen
- Štvrtina menšieho zeleru
- 2 cibule
- Farebné korenie podľa chuti
- Soľ podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 1 čajový lyžička talianskych byliniek
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica bujónky hovädzej
- 2 guličky nového korenia
- 235g paradajkového pyré
- 1 dl červeného vína
- 0,5dl plnotučného mlieka
- Tvrdý zrejúci syr talianskeho typu
- 250g špagiet
Postup prípravy:
- Ako prvé na oleji orestuj nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Mrkvu, petržlen, cesnak a zeler nakrájaj na drobné kocky, ktoré následne pridaj k cibuli a podus niekoľko minút.
- Potom pridaj nadrobno nakrájanú slaninu a opäť restuj pár minút.
- Pridaj aj mleté mäso, ktoré spoločne so zmesou podus.
- Následne pridaj ešte koreniny, bylinky a červené víno, ktoré nechaj odpariť na vyššom stupni.
- Keď sa víno odparí, zníž teplotu a pridaj bujónku a paradajkové pyré.
- Bolonskú zmes podlej trochou vody a dus za občasného miešania na strednom až nižšom plameni minimálne 1 hodinu.
- Zmes môžeš občas aj podliať vodou.
- Nakoniec pridaj mlieko, premiešaj a omáčku odstav.
- Následne uvar špagety alebo cestoviny podľa návodu.
- Uvarené cestoviny nalož na tanier, pridaj omáčku a nastrúhaný syr.
- Naservírované cestoviny môžeš ozdobiť čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť.
TIP: Ak máš rád taliansku kuchyňu, neváhaj vyskúšať aj kváskovu pizzu s mozzarellou a domácou salsou. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov