Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Recept na výborné bolonské špagety s hovädzím mäsom

od | nov 3, 2021 | Cestoviny, Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Bolonské špagety sú tradičné talianske jedlo. Na výnimočnú a chutnú omáčku, nazývanú aj ragú nájdeš skutočne mnoho receptov. Základom tohto pokrmu je koreňová zelenina, mleté hovädzie mäso, bylinky, koreniny, paradajky alebo paradajkové pyré. Omáčke dodá skvelý podtón červené víno, ktoré sa počas varenia úplne redukuje a nakoniec sa pridáva aj trochu mlieka, ktoré omáčku ľahko zjemní.

Pôvodne sa táto omáčka v rodnom taliansku podávala so širokými a dlhými vaječnými rezancami zvanými tagliatelle. Ako sa však tento recept rozšíril do rôznych kútov sveta, nahradili ich predávanejšie a obľúbenejšie špagety. Avšak, bolonské ragú si môžeš samozrejme vychutnať aj s iným typom cestovín. Je to len na tebe.

bolonské špagety s lístkami bazalky servírované v tmavomodrom tanieri

Na bolonské špagety budeš potrebovať:

Postup prípravy:

  • Ako prvé na oleji orestuj nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  • Mrkvu, petržlen, cesnak a zeler nakrájaj na drobné kocky, ktoré následne pridaj k cibuli a podus niekoľko minút.
  • Potom pridaj nadrobno nakrájanú slaninu a opäť restuj pár minút.
  • Pridaj aj mleté mäso, ktoré spoločne so zmesou podus.
detaily pridávania surovín v rámci postupu prípravy bolonskej omáčky
  • Následne pridaj ešte koreniny, bylinky a červené víno, ktoré nechaj odpariť na vyššom stupni.
  • Keď sa víno odparí, zníž teplotu a pridaj bujónku a paradajkové pyré.
  • Bolonskú zmes podlej trochou vody a dus za občasného miešania na strednom až nižšom plameni minimálne 1 hodinu.
  • Zmes môžeš občas aj podliať vodou.
detaily pridávania surovín v rámci postupu prípravy bolonskej omáčky
  • Nakoniec pridaj mlieko, premiešaj a omáčku odstav.
  • Následne uvar špagety alebo cestoviny podľa návodu.
  • Uvarené cestoviny nalož na tanier, pridaj omáčku a nastrúhaný syr.
  • Naservírované cestoviny môžeš ozdobiť čerstvou bazalkou.
špagety s bolonským ragú a lístkami bazalky servírované v tmavomodrom tanieri

Dobrú chuť.

TIP: Ak máš rád taliansku kuchyňu, neváhaj vyskúšať aj kváskovu pizzu s mozzarellou a domácou salsou. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: cestoviny // hlavné jedlo // hovädzie mäso

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This