Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Bublanina s malinami – sladkosť, ktorá nesklame

od | nov 26, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Bublanina je obľúbeným dezertom hádam všade. Nadýchaná piškóta s ovocím je jednoducho lahôdka. Chuť je dokonale vyvážená sladkým cestom a kyslosťou ovocia. Výsledok famózny a sladko voňavý.

V mrazničke mám čo-to z letných zásob drobného ovocia. Tentoraz som stavila na maliny. Výsledok? Do dvoch hodín prázdny plech, vďaka čomu sa ďalší deň konalo bublaninové repete. Aj v tomto prípade padol plech behom pár hodín. Bublanina je jednoducho overenou sladkosťou, ktorá nikdy nesklame. Medzi jej benefity patrí jednoznačne minimum práce, minimum riadu, ale tiež rýchlosť, s akou človek dokáže tento koláčik pripraviť.

Bublanina – recept:

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 300 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 ml vody
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • mrazené maliny (alebo iné mrazené, či čerstvé ovocie) + 1 lyžička práškového cukru na obalenie ovocia
cesto maliny obalené v cukre a bublanina na plechu pred pečením

Postup prípravy:

  • V miske vyšľahaj žĺtka s práškom do pečiva do peny.
  • Vaječné bielka vyšľahaj so štipkou soli (stačí len trošku pomedzi prsty pre zvýraznenie celkovej chuti bublaniny) a s kryštálovým cukrom na tuhý sneh.
  • Oba zmesi spoj a premiešaj. Nakoniec pridaj múku, vanilkový cukor, olej a studenú vodu. Elektrickým šľahačom vyšľahaj nadýchané cesto.
  • Rúru najskôr predhrej na 190°C.
  • Plech natri rastlinným olejom a popráš troškou hladkej múky. Vylej na neho cesto a to následne rozotri do strán.
  • Maliny z mrazničky daj do misky (ešte zamrazené) a popráš práškovým cukrom. Len zľahka premiešaj, aby si ovocie zachovalo svoj tvar a poukladaj ich na rozotreté cesto.
  • Plech s bublaninou vlož do rúry a peč približne 15 minút.
  • Po upečení nechaj koláčik vychladnúť, porež na menšie kúsky a vrch môžeš posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

upečená bublanina a kúsok koláča na hnedom tanietiku

TIP 1: Bublanina chutí dobre aj s iným ovocím. Jahôdky, maliny, černice, ananás, či overené čerešne. Či už použiješ ovocie čerstvé, kompótové, alebo mrazené, zakaždým kúsky ovocia obaľ v práškovom cukre, aby neklesli všetky na dno a vytvoril sa efekt očakávaných jamiek.

TIP 2: Mnoho skvelých dezertov a koláčov s ovocím aj bez nájdeš na našom blogu Uvalacha.sk.

Obrázky: súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // maliny // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This