Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Vanilkové rožky s vlašskými orechami

od | dec 2, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Vanilkové rožky patria neodmysliteľne k sviatkom. Krehké, voňavé a sladučké rožteky si podmania malých aj veľkých. Vianociam dodajú tú správnu sladkú vôňu a atmosféru. Nejde pritom o nič zložité a výsledok poteší.

Z uvedených ingrediencií pripravíš asi 60 malých rožtekov. Ingrediencie na cesto by mali mať izbovú teplotu. Po vypracovaní cesta je potrebné cesto schladiť, aby sa s ním dobre pracovalo. Na tieto rožteky budeš potrebovať aspoň 2 plechy na pečenie, nakoľko s čerstvo upečeným pečivom netreba nijako manipulovať, aby sme predišli polámaniu.

Vanilkové rožky – recept:

Ingrediencie na cesto:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 280 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 200 g masla alebo margarínu
  • 2 vaječné žĺtky
  • štipka soli

Ingrediencie na obaľovanie:

vlašské orechy jadrá a škrupiny

Postup prípravy:

  • Ingrediencie na cesto vlož do misky a následne z nich čistou rukou vypracuj hladké cesto. Z cesta vytvaruj guľu, ktorú potom vlož do igelitového vrecka a nechaj pol hodiny odležať v chladničke.
  • Po schladení cesto rozdeľ na 4-5 kúskov. Z každého kúska ušúľaj dlhý tenký valček a ten porež na menšie kúsky približne 5-6 cm dlhé. Každému kúsku ohni konce a poukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Vanilkové rožky peč pri teplote 175 °C 9-11 minút. Treba si to odsledovať, nakoľko každá rúra pečie o čosi inak.
  • Teraz máš 2 možnosti, ako ďalej postupovať.
  • Prvou možnosťou je ešte horúce rožky posypať bohatou zmesou vanilkového a práškového cukru. To je tá jednoduchšia možnosť aj pre menej zručné pekárky, nakoľko sú rožky hneď po upečení veľmi krehké.
  • Skúsenejšie žienky môžu zvoliť druhú možnosť. Tou je nechať najskôr rožky mierne vychladnúť a postupne opatrne každý kúsok obaliť v zmesi vanilkového a práškového cukru.
  • Pocukrované rožky opatrne premiestni do krabičky, alebo dózy a ulož na chladné miesto.
  • Teraz už len počkať do sviatkov a tešiť sa na chutnú sviatočnú cukrovinku.

Dobrú chuť!

vanilkové rožky na plechu pred pečením a po upečení

TIP: Sviatočné pečivo dotvára tú správnu atmosféru. Tradičné medovníčky a linecké pečivo už neodmysliteľne patria k vianočným cukrovinkám a dopĺňajú bohatý sviatočný stôl. Pokiaľ ste nenašli ten správny recept, určite stoja za vyskúšanie tie naše, overené a pripravované s láskou.

Obr. pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: múka // orechy // sladké // Vianoce

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This