Vanilkové rožky patria neodmysliteľne k sviatkom. Krehké, voňavé a sladučké rožteky si podmania malých aj veľkých. Vianociam dodajú tú správnu sladkú vôňu a atmosféru. Nejde pritom o nič zložité a výsledok poteší.
Z uvedených ingrediencií pripravíš asi 60 malých rožtekov. Ingrediencie na cesto by mali mať izbovú teplotu. Po vypracovaní cesta je potrebné cesto schladiť, aby sa s ním dobre pracovalo. Na tieto rožteky budeš potrebovať aspoň 2 plechy na pečenie, nakoľko s čerstvo upečeným pečivom netreba nijako manipulovať, aby sme predišli polámaniu.
Vanilkové rožky – recept:
Ingrediencie na cesto:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 280 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 200 g masla alebo margarínu
- 2 vaječné žĺtky
- štipka soli
Ingrediencie na obaľovanie:
- 3-4 PL práškového cukru
- 2-3 balíčky vanilkového cukru
Postup prípravy:
- Ingrediencie na cesto vlož do misky a následne z nich čistou rukou vypracuj hladké cesto. Z cesta vytvaruj guľu, ktorú potom vlož do igelitového vrecka a nechaj pol hodiny odležať v chladničke.
- Po schladení cesto rozdeľ na 4-5 kúskov. Z každého kúska ušúľaj dlhý tenký valček a ten porež na menšie kúsky približne 5-6 cm dlhé. Každému kúsku ohni konce a poukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vanilkové rožky peč pri teplote 175 °C 9-11 minút. Treba si to odsledovať, nakoľko každá rúra pečie o čosi inak.
- Teraz máš 2 možnosti, ako ďalej postupovať.
- Prvou možnosťou je ešte horúce rožky posypať bohatou zmesou vanilkového a práškového cukru. To je tá jednoduchšia možnosť aj pre menej zručné pekárky, nakoľko sú rožky hneď po upečení veľmi krehké.
- Skúsenejšie žienky môžu zvoliť druhú možnosť. Tou je nechať najskôr rožky mierne vychladnúť a postupne opatrne každý kúsok obaliť v zmesi vanilkového a práškového cukru.
- Pocukrované rožky opatrne premiestni do krabičky, alebo dózy a ulož na chladné miesto.
- Teraz už len počkať do sviatkov a tešiť sa na chutnú sviatočnú cukrovinku.
Dobrú chuť!
TIP: Sviatočné pečivo dotvára tú správnu atmosféru. Tradičné medovníčky a linecké pečivo už neodmysliteľne patria k vianočným cukrovinkám a dopĺňajú bohatý sviatočný stôl. Pokiaľ ste nenašli ten správny recept, určite stoja za vyskúšanie tie naše, overené a pripravované s láskou.
Obr. pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov