Guľôčky, guľky, domáce pralinky, domáce rafaelo, či všakovaké iné názvy zastrešujú domáce sladké cukrovinky. Sú zväčša nepečené a počas sviatkov sa často minú ako prvé. Akurátna veľkosť láka k ochutnaniu maškŕt zakaždým, keď ideme okolo sviatočného stola plného dobrôt. Tieto mini-koláčiky ideálne dopĺňajú domáce vianočné sladkosti.
Guľôčky sa často robievajú aj zo zbytkov na konci vypekania, keď už máme napečené. Moja mamina ich robievala z „okrajkov“, keď krájala koláčiky na sviatky. Piekla v tom čase vo veľkom a na sviatky sme mávali naozaj mnoho druhov. Do misky pritom dala všetko, čo orezala z koncov koláčikov a pridala rum, sirup, citrónovú šťavu. Všetko spolu pomixovala a vytvaroval guľky, ktoré obalila v kokose. Nebolo ich veľa, no minuli sa ako prvé.
Mix chutí bol jedinečný a veru sa nič nevyhodilo. Tento zvyk si udržiavam aj ja dodnes najmä počas vypekania pred Vianocami. Okrem guľôčok zo sladkých zbytkov však robievam aj iné guličky – najmä tie zo sušeného mlieka. Tie sú jednoducho famózne a nájdu sa v našej komore aj počas roka, nie iba cez sviatočné obdobie.
Guľôčky zo sušeného mlieka (falošné rafaelo):
Ingredeincie:
- 2 šálky sušeného mlieka
- 1 šálku práškového cukru
- štvrť šálky roztopeného masla
- 4-5 PL vody
- na obaľovanie strúhaný kokos, prípadne čokoládová poleva
Postup prípravy:
Postup je naozaj veľmi jednoduchý a zvládnu ho aj deti. Do misky daj sušené mlieko, cukor, roztopené maslo a vodu, následne čistou rukou vypracuj jemné cesto. Z cesta rukami vytvaruj guľôčky. Guľôčky môžeš hneď obaliť v strúhanom kokose a uložiť do škatule, alebo dózy a následne uskladniť na tmavom mieste. Lákavou obmenou je namáčať guľky v roztopenej čokoládovej poleve pomocou špáradla a až tak ich posypať kokosom. Je to prácnejšie no chuť je o čosi lahodnejšia. V takom prípade nechaj polevu na guľôčkach stuhnúť a až tak ich odlož na chladné miesto.
Piškótové guľôčky s rumom:
Ingrediencie:
- 130 g detských piškót
- 1 PL mletých vlašských orechov
- 3 PL rumu
- 1 ČL kakaa lebo karobového prášku
- 2 PL práškového cukru
- 100 g masla (nie margarínu!)
- Na obaľovanie strúhaný kokos, kakao, alebo mleté vlašské orechy
Postup prípravy:
Detské piškóty rozmixuj pomocou ponorného mixéra. Pridaj mleté vlašské orechy, kakao, cukor, rum a maslo. Rukou dôkladne vypracuj cesto. Ak sa ti zdá konzistencia tuhá, pridaj rum, ak riedka, môžeš pridať trochu sušeného mlieka, alebo piškóty. Opäť aj v tomto prípade vytvaruj guľôčky. Obaliť ich môžeš v kokose, kakau, alebo mletých vlašských orechoch. Každému podľa ľubovôle.
Guličky ulož do škatule a uskladni na chladnom mieste.
TIP: Potrebuješ recepty na tradičné sviatočné dobroty? Inšpiruj sa receptami na linecké koláčiky, tradičné medovníčky, ktoré sú hneď mäkké, či nezabudnuteľné vanilkové rožky.
Obr. pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov