Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Guľôčky na 2 spôsoby – aj nepečené cukrovinky majú čaro

od | dec 3, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Guľôčky, guľky, domáce pralinky, domáce rafaelo, či všakovaké iné názvy zastrešujú domáce sladké cukrovinky. Sú zväčša nepečené a počas sviatkov sa často minú ako prvé. Akurátna veľkosť láka k ochutnaniu maškŕt zakaždým, keď ideme okolo sviatočného stola plného dobrôt. Tieto mini-koláčiky ideálne dopĺňajú domáce vianočné sladkosti.

Guľôčky sa často robievajú aj zo zbytkov na konci vypekania, keď už máme napečené. Moja mamina ich robievala z „okrajkov“, keď krájala koláčiky na sviatky. Piekla v tom čase vo veľkom a na sviatky sme mávali naozaj mnoho druhov. Do misky pritom dala všetko, čo orezala z koncov koláčikov a pridala rum, sirup, citrónovú šťavu. Všetko spolu pomixovala a vytvaroval guľky, ktoré obalila v kokose. Nebolo ich veľa, no minuli sa ako prvé.

Mix chutí bol jedinečný a veru sa nič nevyhodilo. Tento zvyk si udržiavam aj ja dodnes najmä počas vypekania pred Vianocami. Okrem guľôčok zo sladkých zbytkov však robievam aj iné guličky – najmä tie zo sušeného mlieka. Tie sú jednoducho famózne a nájdu sa v našej komore aj počas roka, nie iba cez sviatočné obdobie.

Guľôčky zo sušeného mlieka (falošné rafaelo):

Ingredeincie:

  • 2 šálky sušeného mlieka
  • 1 šálku práškového cukru
  • štvrť šálky roztopeného masla
  • 4-5 PL vody
  • na obaľovanie strúhaný kokos, prípadne čokoládová poleva
domáce rafaelo guľôčky obalené v kokose

Postup prípravy:

Postup je naozaj veľmi jednoduchý a zvládnu ho aj deti. Do misky daj sušené mlieko, cukor, roztopené maslo a vodu, následne čistou rukou vypracuj jemné cesto. Z cesta rukami vytvaruj guľôčky. Guľôčky môžeš hneď obaliť v strúhanom kokose a uložiť do škatule, alebo dózy a následne uskladniť na tmavom mieste. Lákavou obmenou je namáčať guľky v roztopenej čokoládovej poleve pomocou špáradla a až tak ich posypať kokosom. Je to prácnejšie no chuť je o čosi lahodnejšia. V takom prípade nechaj polevu na guľôčkach stuhnúť a až tak ich odlož na chladné miesto.

Piškótové guľôčky s rumom:

Ingrediencie:

  • 130 g detských piškót
  • 1 PL mletých vlašských orechov
  • 3 PL rumu
  • 1 ČL kakaa lebo karobového prášku
  • 2 PL práškového cukru
  • 100 g masla (nie margarínu!)
  • Na obaľovanie strúhaný kokos, kakao, alebo mleté vlašské orechy
piškótové guľôčky s rumom obalené kakaom

Postup prípravy:

Detské piškóty rozmixuj pomocou ponorného mixéra. Pridaj mleté vlašské orechy, kakao, cukor, rum a maslo. Rukou dôkladne vypracuj cesto. Ak sa ti zdá konzistencia tuhá, pridaj rum, ak riedka, môžeš pridať trochu sušeného mlieka, alebo piškóty. Opäť aj v tomto prípade vytvaruj guľôčky. Obaliť ich môžeš v kokose, kakau, alebo mletých vlašských orechoch. Každému podľa ľubovôle.

Guličky ulož do škatule a uskladni na chladnom mieste.

TIP: Potrebuješ recepty na tradičné sviatočné dobroty? Inšpiruj sa receptami na linecké koláčiky, tradičné medovníčky, ktoré sú hneď mäkké, či nezabudnuteľné vanilkové rožky.

Obr. pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kokos // orechy // piškóty // rum // sladké // Vianoce

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This