Škoricové sušienky – lahodné drobné krehké pečivo je ako stvorené na sviatočný stôl. Vianočný punč, medovina, sviečky, vôňa ihličia a v neposlednom rade cukrovinky voňajúce škoricou, medom, klinčekmi – to všetko prispieva k čarovnej atmosfére najkrajších sviatkov roku.
Vianoce sú za dverami a ty stále premýšľaš aké cukrovinky tento rok pripraviť na sviatočný stôl? Máme skvelý tip na lahodné a voňavé škoricové krehké pečivo, veľmi podobné tomu lineckému. Sušienky rozvoňajú celú domácnosť a nenechajú chladným nikoho, kto prejde popri nich.
Príprava ako inak prácnejšia, nakoľko nejde o koláč typu všetko zmiešať dokopy a vyliať na plech. Dajú sa však pripraviť v krátkom predstihu a ich chuť vyváži aj mravčiu prácu. Veľkou výhodou sušienkových koláčikov je ich trvanlivosť pri dobrom uskladnení. Tak hor sa do toho.
Škoricové sušienky – čo všetko budeš potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- štipku soli
- 1 a pol ČL mletej škorice
- pol balíčka prášku do pečiva
- 1 balenie vanilkového cukru
- na ozdobu trošku práškového cukru

Postup prípravy:
- Múku preosej do misky. Postupne pridaj sypké ingrediencie – práškový a vanilkový cukor, štipku soli pomedzi prsty, prášok do pečiva a mletú škoricu. Nakoniec pridaj žĺtok a mäkké maslo, a čistou rukou vypracuj hladké cesto.
- Cesto zabaľ do potravinárskej fólie a šup s ním do chladničky. Pol hodinky nechaj cesto odpočívať, aby sa s ním lepšie pracovalo a ingrediencie sa dobre prepojili.
- Medzitým si priprav 2 plechy a vylož ich papierom na pečenie. Pracovnú dosku popráš múkou a následne vychladené cesto rozvaľkaj na tenký plát (3-4 mm). Ak by sa cesto lepilo na valček, popráš aj vrch cesta múkou. Formičkami vykrajuj rôzne tvary ako srdiečka, stromčeky, hviezdičky, či čokoľvek iné. Vykrojené tvary opatrne premiestňuj na pripravené plechy.
- Rúru predhrej na 180° C. Škoricové sušienky treba piecť asi 8-10 minút. Je potrebné si to odsledovať, keďže nie je rúra ako rúra a mierne odchýlky v čase závisia aj od danej rúry.
- Po upečení sušienky popráš práškovým cukrom a nechaj vychladiť. Následne ich opatrne prelož do dózy a uskladni na chladnom mieste.
Dobrú chuť!

Obr. pixabay.com, pexels.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov