Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Škoricové sušienky – krehké keksíky s vôňou Vianoc

od | dec 8, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Škoricové sušienky – lahodné drobné krehké pečivo je ako stvorené na sviatočný stôl. Vianočný punč, medovina, sviečky, vôňa ihličia a v neposlednom rade cukrovinky voňajúce škoricou, medom, klinčekmi – to všetko prispieva k čarovnej atmosfére najkrajších sviatkov roku.

Vianoce sú za dverami a ty stále premýšľaš aké cukrovinky tento rok pripraviť na sviatočný stôl? Máme skvelý tip na lahodné a voňavé škoricové krehké pečivo, veľmi podobné tomu lineckému. Sušienky rozvoňajú celú domácnosť a nenechajú chladným nikoho, kto prejde popri nich.

Príprava ako inak prácnejšia, nakoľko nejde o koláč typu všetko zmiešať dokopy a vyliať na plech. Dajú sa však pripraviť v krátkom predstihu a ich chuť vyváži aj mravčiu prácu. Veľkou výhodou sušienkových koláčikov je ich trvanlivosť pri dobrom uskladnení. Tak hor sa do toho.

Škoricové sušienky – čo všetko budeš potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • štipku soli
  • 1 a pol ČL mletej škorice
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • na ozdobu trošku práškového cukru
vykrajovanie sušienok z cesta

Postup prípravy:

  • Múku preosej do misky. Postupne pridaj sypké ingrediencie – práškový a vanilkový cukor, štipku soli pomedzi prsty, prášok do pečiva a mletú škoricu. Nakoniec pridaj žĺtok a mäkké maslo, a čistou rukou vypracuj hladké cesto.
  • Cesto zabaľ do potravinárskej fólie a šup s ním do chladničky. Pol hodinky nechaj cesto odpočívať, aby sa s ním lepšie pracovalo a ingrediencie sa dobre prepojili.
  • Medzitým si priprav 2 plechy a vylož ich papierom na pečenie. Pracovnú dosku popráš múkou a následne vychladené cesto rozvaľkaj na tenký plát (3-4 mm). Ak by sa cesto lepilo na valček, popráš aj vrch cesta múkou. Formičkami vykrajuj rôzne tvary ako srdiečka, stromčeky, hviezdičky, či čokoľvek iné. Vykrojené tvary opatrne premiestňuj na pripravené plechy.
  • Rúru predhrej na 180° C. Škoricové sušienky treba piecť asi 8-10 minút. Je potrebné si to odsledovať, keďže nie je rúra ako rúra a mierne odchýlky v čase závisia aj od danej rúry.
  • Po upečení sušienky popráš práškovým cukrom a nechaj vychladiť. Následne ich opatrne prelož do dózy a uskladni na chladnom mieste.

Dobrú chuť!

škoricové sušienky na plechu

Obr. pixabay.com, pexels.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: pečenie // sladké // Vianoce

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This