Crinkles sú známe ako vráskavé, popraskané sušienky rôznych príchutí. Krehké, na povrchu chrumkavé s dokonale vláčnym vnútrom. Jednoducho skvelé domáce sušienky vhodné na každú príležitosť.
Najskôr som bola očarená netradičným výzorom. S prvým ochutnaním čokoládových crinkles však prišla doslova láska. A čo mi pripomína ich božská chuť? Možno tak trošku kúsoček tej najčokoládovejšej sacherovej torty, alebo čokoládového brownies.
Ako teda pripraviť famózne popraskané sušienky v tomto prípade na čokoládovú nôtu? Čítaj ďalej a nechaj sa inšpirovať overeným receptom. Z uvedeného množstva vykúzliš približne 35-38 guľôčok veľkosti gaštana, alebo vlašského orecha v škrupinke.
Čokoládové „crinkles“ – recept:
Ingrediencie na cesto:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 80 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 2 vajcia
- 220 g hladkej múky
- pol balíčka kypiaceho prášku do pečiva
- 60 g masla
Ingrediencie na obaľovanie:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1-2 PL práškového cukru
Postup prípravy:
- Maslo s čokoládou nechaj roztopiť vo vodnom kúpeli, čím získaš krémovú čokoládovú konzistenciu. Vajíčka spolu so štipkou soli a cukrom vyšľahaj v osobitnej miske elektrickým šľahačom do peny. Pridaj k nim čokoládovú hmotu a dobre premiešaj.
- Nakoniec pridaj múku a prášok do pečiva a šľahačom dobre vymiešaj. Vznikne hustejšie lepivé cesto, ktoré treba vložiť do igelitového sáčika a nechať v chladničke po dobu aspoň jednu hodinu. S vychladeným cestom sa bude dobre pracovať, lebo v chladničke stuhne.
- Priprav si 2 malé mištičky. Do jednej nasyp práškový cukor a do druhej balíček vanilkového cukru.
- Z cesta odoberaj po malých kúsočkoch a tvaruj guľôčky veľkosti gaštanu, alebo vlašského orecha v škrupinke. Každú guličku obaľ najskôr vo vanilkovom cukre a následne v práškovom cukre. Obalené guľôčky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Crinkles po upečení trošku narastú, mierne splacatejú a popraskajú.
- Plech s guľôčkami vlož do rúry predhriatej na 170°C a peč ich približne 13-14 minút.
- Po upečení sú sušienky veľmi krehké, preto ich nechaj na plechu mierne vychladnúť.
- A je to! Teraz už len uvariť chutnú kávičku a vychutnávať si výsledok vlastnej práce.
Dobrú chuť!
Obr. Súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov