Čokoládové brownies, alebo aj brownie, je lahodný koláčik s chrumkavou kôrkou a vláčnym cestom. Jednoduchý, no božský dezert ku kávičke. Pridaj čerstvé jahody, šľahačku, alebo zmrzlinu a vykúzliš priam luxusnú lahôdku.
Čokoládové brownies je nadčasový koláčik, známy po celom svete. Vznikol ešte v roku 1893 v hoteli Palmer House v Chicagu. Majiteľka hotela si želala malý dezert, ktorý je ľahké priložiť k balenému obedu. Požiadavkou bolo aj to, aby sa dal dezert jesť bez vidličky. Šéfkuchár sa s jej požiadavkami popasoval a vykúzlil dokonalú čokoládovú lahôdku. Napriek svojej jednoduchosti je obľúbeným a vyhľadávaným dezertom aj dnes. Pripraviť si dokonalé brownie nie je nič zložité. Poďme teda na to.
Čokoládové brownies – recept
Budeš potrebovať:
- 200 g horkej (alebo mliečnej) čokolády
- 120 g masla
- 150 g kryštálového cukru
- 3 vajíčka,
- štipka soli
- 60 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 30 g kakaa
Postup prípravy:
- Čokoládu s maslom roztop vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke. Dobre premiešaj a nechaj vychladnúť.
- Celé vajíčka vyšľahaj v miske spolu s cukrom a štipkou soli do nadýchanej peny. Pridaj múku, prášok do pečiva a kakao. Miešaj opatrne, aby sa do cesta dostalo čo najmenej vzduchu.
- Nakoniec pridaj roztopenú čokoládu s maslom. Zľahka premiešaj metličkou.
- Priprav si menší plech na pečenie. Rozprestri naň papier na pečenie. Vylej cesto a dôkladne ho rozotri do strán.
- Čokoládové brownies peč asi 30 minút pri teplote 180 °C. Okraje a vrch dezertu budú pekne upečené a chrumkavé. Stred sa môže ešte miestami triasť a bude lepkavý. No takto to má byť! Nechaj ho na plechu dobre vychladnúť. Následne dezert pokrájaj na rovnomerne veľké kúsky.
- Brownies chutí lahodne len tak, no dozdobiť ho môžeš aj čerstvo vyšľahanou šľahačkou a ovocím.
Dobrú chuť!
TIP: Pre milovníkov čokoládových dezertov je tu tiež recept na hriešne lahodnú Saherovu tortu priamo z Viedne. Neodolateľné pokušenie, ktoré sa oplatí ochutnať.
Obr. pixabay.com, flickr.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov