Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Čokoládové brownies – neodolateľné čoko-pokušenie

od | aug 9, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Čokoládové brownies, alebo aj brownie, je lahodný koláčik s chrumkavou kôrkou a vláčnym cestom. Jednoduchý, no božský dezert ku kávičke. Pridaj čerstvé jahody, šľahačku, alebo zmrzlinu a vykúzliš priam luxusnú lahôdku.

Čokoládové brownies je nadčasový koláčik, známy po celom svete. Vznikol ešte v roku 1893 v hoteli Palmer House v Chicagu. Majiteľka hotela si želala malý dezert, ktorý je ľahké priložiť k balenému obedu. Požiadavkou bolo aj to, aby sa dal dezert jesť bez vidličky. Šéfkuchár sa s jej požiadavkami popasoval a vykúzlil dokonalú čokoládovú lahôdku. Napriek svojej jednoduchosti je obľúbeným a vyhľadávaným dezertom aj dnes. Pripraviť si dokonalé brownie nie je nič zložité. Poďme teda na to.

brownies so zmrzlinou

Čokoládové brownies – recept

Budeš potrebovať:

  • 200 g horkej (alebo mliečnej) čokolády
  • 120 g masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka,
  • štipka soli
  • 60 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 30 g kakaa

Postup prípravy:

  • Čokoládu s maslom roztop vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke. Dobre premiešaj a nechaj vychladnúť.
  • Celé vajíčka vyšľahaj v miske spolu s cukrom a štipkou soli do nadýchanej peny. Pridaj múku, prášok do pečiva a kakao. Miešaj opatrne, aby sa do cesta dostalo čo najmenej vzduchu.
  • Nakoniec pridaj roztopenú čokoládu s maslom. Zľahka premiešaj metličkou.
  • Priprav si menší plech na pečenie. Rozprestri naň papier na pečenie. Vylej cesto a dôkladne ho rozotri do strán.
  • Čokoládové brownies peč asi 30 minút pri teplote 180 °C. Okraje a vrch dezertu budú pekne upečené a chrumkavé. Stred sa môže ešte miestami triasť a bude lepkavý. No takto to má byť! Nechaj ho na plechu dobre vychladnúť. Následne dezert pokrájaj na rovnomerne veľké kúsky.
  • Brownies chutí lahodne len tak, no dozdobiť ho môžeš aj čerstvo vyšľahanou šľahačkou a ovocím.
čokoládové brownies

Dobrú chuť!

TIP: Pre milovníkov čokoládových dezertov je tu tiež recept na hriešne lahodnú Saherovu tortu priamo z Viedne. Neodolateľné pokušenie, ktoré sa oplatí ochutnať.

Obr. pixabay.com, flickr.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: čokoláda // dezert // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This