Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hovädzina na víne so slivkovou omáčkou a zemiakovo-tekvicovým pyré

od | júl 13, 2021 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Hovädzina na červenom víne je delikatesa, vhodná na skutočne skvelý obed, či večeru. Kombinácia hovädzieho mäsa, byliniek, červeného vína a slivkovej omáčky vytvorí výnimočnú chuť, vhodnú pre každého labužníka jedla. Chutnou prílohou je zemiakovo – tekvicové pyré. Môžeš však zvoliť aj žemľovú, či klasickú knedľu.

Ja som na tento recept použila suchú frankovku modrú, ktorá chuťou pripomína sušené slivky. Na prípravu je vhodné akékoľvek červené víno, najlepšie suché. Avšak výber slivkovej omáčky je u mňa jednoznačný. Tá najlepšia je s levanduľou a chilli. Omáčke dodá špecifickú a jemne pikantnú chuť. Môj manžel bol z tohto obedu nadšený. Táto lahôdka určite ulahodí aj vaším chuťovým bunkám.

Zemiakovo – tekvicové pyré s hovädzím mäsom na výnimočnej omáčke, je nezabudnuteľný chuťový zážitok

Budeš potrebovať:

Hovädzina na červenom víne so slivkovou omáčkou:

Zemiakovo – tekvicové pyré:

  • 700g zemiakov
  • 300g tekvice
  • Soľ podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1-2 dl mlieka

Postup prípravy:

Hovädzina na červenom víne so slivkovou omáčkou:

  • Cibuľu nakrájaj na jemno a orestuj na oleji do sklovita.
  • Pridaj na kúsky nakrájanú mrkvu a petržlen. Zeleninu chvíľu restuj.
  • Hovädzie mäso nakrájaj na plátky alebo kocky. Orestuj na cibuľke, aby sa mäso zatiahlo.
  • Okoreň farebným korením a zalej vínom. Mäso nechaj pár minút dusiť.
  • Následne mäso zalej vodou, aby bolo celé ponorené.
  • Pridaj bujónku, bobkové listy a bylinky.
  • Mäso dus do zmäknutia.
  • Keď je mäkké , vyber ho a omáčku rozmixuj do hladkej textúry.

Zemiakovo – tekvicové pyré:

  • Zemiaky a tekvicu ošúp, premy a nakrájaj na kocky. Zeleninu vlož do hrnca, zalej vodou a posoľ.
  • Priveď k varu. Zemiaky a tekvicu var do mäkka.
  • Keď je zelenina mäkká, zlej z hrnca vodu.
  • K zelenine pridaj maslo a mlieko. Ručným alebo ponorným mixérom rozmixuj do hladka.
  • Podľa chuti posoľ.

Dobrú chuť.

TIP: Ak máš rád labužnícke špeciality, neváhaj vyskúšať aj diviačie mäso na ružovom víne s brusnicami. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: hlavné jedlo // hovädzie mäso // tekvica // víno // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This