Brokolica je jednou zo zelenín, nad ktorou veľa ľudí ohŕňa nos… Ja ju však vnímam ako zeleninu so svojskou a lahodnou chuťou navyše ju možno pokladať aj za prírodný liek. Samozrejme, nevyzerá na pohlaď veľmi príťažlivo, ale prestaň brokolicu brať len ako zeleninu a poďme si povedať pár slov o tom, ako je prospešné brokolicu konzumovať. Brokolicová polievka patrí k mojim najobľúbenejším.
Brokolicová polievka:
Porcií: 4
Čas prípravy: 30 minút
Budeš potrebovať:
300 g brokolica
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
300 g zemiakov
soľ
čierne korenie
olej
Postup prípravy:
Na troške oleja speň cibuľku a cesnak. Pridaj na kocky nakrájané zemiaky a okoreň. Zalej 650ml vody a nechaj variť 20 minút, kým ti zemiaky nezmäknú. Na záver si umytú brokolicu nakrájaj na ružičky a pridaj do hrnca. Mäkkú brokolicu rozmixuj, no niekoľko ružičiek môžeš nechať v celku.
Môj tip:
Servíruj s postrúhaným syrom, cesnakom, kyslou smotankou alebo krutónkami.
Čím hustejšiu polievku chceš, tým viac zemiakov treba pridať. S týmto počtom surovín je polievka krásne jemná a stredne hustá. Veľa ľudí používa do brokolicovej polievky pre lepšiu chuť aj vývar. Zaručujem ti, že aj voda bohato stačí, veď kto má neustále doma vývar len tak v chladničke, lebo ja určite nie.
Krutóny príprava:
Krutónky si môžeš veľmi rýchlo vyrobiť aj doma. Stačí si na kocky nakrájať toastový chlebík, alebo bagetu. Necháš na panvici rozpáliť repkový olej, alebo maslo. Keď je už olej dostatočne rozpálený, nasyp pripravené kocky pečiva, pridaj trochu oregana, bazalky a 3 postrúhané strúčiky cesnaku. Smaž ich 2-3 minúty na prudkom ohni, aby chytili zlatistý odtieň. Po osmažení ich zbav nadbytočného oleja.
Do tanierika si daj toľko krutóniek, koľko zvládneš. Najlepšie je ich pridať do taniera až vtedy, keď polievka trocha ochladne a dá sa rovno jesť. Keď ich však dáš do príliš horúcej polievky, tak rýchlo zmäknú a potom si nevychutnáš tú ich úžasnú chrumkavosť.
Brokolicová polievka z použitých štyroch základných surovín bola vynikajúca. S konečným výsledkom som bola milo prekvapená a od tej doby brokolicovú polievku u nás doma milujeme.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks