Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zemiakové knedlíky

od | máj 8, 2018 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Recept na prípravu nedeľného obeda snáď nemôže byt ľahší, ako keď si pripravíš zemiakové knedlíky.  Sú výbornou alternatívou klasických parených knedlíkov. Zemiakový knedlík je veľmi chutný a s týmto postupom ho zvládneš aj ty.

Ak chceš prekvapiť doma svoju drahú polovičku, alebo pripravuješ obed pre návštevu a nevieš čo navariť, určite treba skúsiť úžasné zemiakové knedlíky, ktoré sa hodia ku všetkému.

Zemiakový knedlík

Porcií: 6

Čas prípravy: 45 minút

Budeš potrebovať:

1 kg zemiakov (typ C)

200 g hrubej múky (plus trocha múky na pracovnú dosku)

150 g detskej krupičnej kaše

1 vajíčko

soľ

Postup prípravy:

Ako sa hovorí, v nedeľu sa ma odpočívať, ale jesť predsa musíš a preto si zemiakové knedlíky a ich výrobu zjednodušíš. Zemiaky o deň skôr uvaríš do mäkka v osolenej vode a necháš vychladnúť. Očistíš od šupiek a necháš prikryté v chladničke. Na druhý deň sa pustíš do práce.

Na jemnom strúhadle nastrúhaj zemiaky, pridaj vajíčko, soľ, múku a na záver detskú krupičnú kašu. Všetko spolu premiešaj (najlepšie rukami).  Zemiakové cesto si vyvaľkaj na zhruba 3 rovnako veľké valčeky. Veľkosť nechám na teba, ale musia byt primerané veľkosti hrnca. Nesmú sa v hrnci ohýbať. Zemiakový knedlík var 20-25 minút v jemne vriacej vode, ktorú poriadne osoľ.

Môj tip:

Je dôležité, aby hotové knedlíky nečakali nato, kým ti zovrie voda! Tu platí, že voda nech čaká na zemiakové knedlíky! Ak necháš vypracované knedlíky príliš dlho odpočívať na doske, kým ti voda zovrie, tak ti cesto na ne zmäkne a tým pádom by sa s nimi nedalo naďalej pracovať. Trebalo by pridať viac múky, ale to určite nerob, bol by to skôr betón na tanieri a nie chutné a jemné knedlíčky.

Ja som hotové zemiakové knedlíčky podávala s pečeným kuraťom a špenátom. U nás doma špenát milujeme a práve k zemiakovým knedlíčkom sa výborne hodí.

Aby som nezabudla, mäso som si pripravila tiež deň vopred. Kura som okorenila a pridala zeleninu, z ktorej potom bola úžasná omáčka. Cez noc som ho nechala naložené v marináde a v nedeľu ráno som to len hodila do trúby. Kým som si vychutnávala kávičku na záhrade, tak môj slávnostný nedeľný obed bol na svete 🙂

zemiakový knedlík s mäsom

zemiakový knedlík s mäsom

Prajem ti dobrú chuť.

Ďalšie zaujímavosti na: slané // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!