Kaiserky, či žemle sú bežne dostupné pečivo, chuťou blízke tradičným rožkom. Čo tak pripraviť ich v pohodlí domova? Nepopieram, je omnoho jednoduchšie zbehnúť do obchodu pre hotové pečivo. No tomu domácemu sa rozhodne nič nevyrovná – ako v chuti, tak aj v čerstvosti.
Cesto je vcelku univerzálne. Dajú sa z neho vyrobiť famózne kaiserky, žemle, alebo rožky.
Kaiserky – čo na nich budeš potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- pol kocky droždia
- 2 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- 30 g bravčovej masti
- 270 ml vlažnej vody
- mak alebo sezam na posypanie
Postup prípravy:
- Do väčšej misky preosej múku. Tento krok neodporúčam vynechávať, nakoľko aj vďaka tomu bude výsledkom nadýchaná striedka. V strede múky urob jamku a nasyp do nej cukor. Pridaj rozdrobené droždie a zalej ho vlažnou vodou. Nechaj asi 5 minút postáť. Následne pridaj soľ a bravčovú masť. Dôkladne cesto premies. Nechaj kysnúť hodinu.
- S cestom sa celkom dobre pracuje, je nelepivé a nie je nutné priveľmi podsypávať pracovnú dosku múkou. Rozvaľkaj cesto na hrubší plát -zhruba 1 cm aj viac. Za pomoci hrnčeka, alebo pohára povykrajuj z cesta kolieska. Tie poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou vykrajovatka (tvorítka), alebo ostrým nožom či žiletkou urob do každej kaiserky zárezy. Ja ich robievam nožom – narežem hviezdu, kríž, alebo len čiaru.
- Kým sa ti nahreje rúra, nechaj kaiserky podkysnúť. Postriekaj ich ešte vodou a posyp nemletým makom, alebo sezamom. Použiť môžeš aj iné obľúbené jedlé semienka, alebo aj nič. Je to na tebe. Ak chceš, aby bol ich povrch lesklý, potri kaiserky bielkom.
- Ako ich piecť? Najskôr so záparou (na dno rúry daj menší plech s vodou) asi 7 minút pri 220 °C. Potom plech s vodou vyber a rožky dopeč pri 220 °C asi 15 minút. Kôrka má byť mierne hnedá.
- Kaiserky prikry utierkou a nechaj na plechu vychladnúť. Jesť ich môžeš s čímkoľvek, ako bežné pečivo.
Prajem dobrú chuť!
TIP: Vyskúšaj tiež veľmi jednoduchý domáci chlebík. Recept nájdeš TU.
Obr. pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov