Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Parené buchty – tradičná múčna delikatesa preverená generáciami

od | okt 23, 2020 | Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Parené buchty sú generáciami preverenou lahôdkou. Svoju popularitu majú najmä u detí. Kto by si nepamätal tie najlepšie buchty na pare z prázdnin u babičky. Všetci vieme, že mäso sa v minulosti jedlo skôr výnimočne. Parené buchty tak patria ku klasike slovenského obeda.

Vráť sa na chvíľu do minulosti. Zaspomínaj si na babičky, či tradičnú školskú jedáleň. Priprav si s nami lahodné parené buchty ako od babičky aj ty.

Na parené buchty budeš potrebovať:

Parené buchty – cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml vody
  • 150 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 1 vajce
  • 1-2 PL cukru
  • 1 ČL soli

Na dochutenie:

  • hustý lekvár
  • maslo
  • podľa vlastného výberu orechy, mletý mak, kakao, granko

Postup prípravy:

  • Do misky preosej múku. Do stredu urob jamku a nadrob droždie. Pridaj k nemu cukrom a zalej teplou vodou. Kvások nechaj 5-10 minút postáť. Krásne napučí a ty môžeš pokračovať v príprave cesta. Pridaj mlieko, soľ aj vajíčko. Varechou vypracuj cesto. Treba ho miesiť až kým sa cesto od nádoby pekne oddeľuje. Cesto popráš múkou a prikry čistou bavlnenou utierkou. Nechaj kysnúť 45 minút.
  • Po vykysnutí pracovnú dosku popráš múkou a vyklop na ňu cesto. Pomocou valčeka vyvaľkaj hrubší plát. Porež ho na menšie štvorce. Do stredu každého štvorčeka daj lyžičku hustého lekváru. Z každého štvorca vytvaruj guľôčku. Najskôr spoj konce, prstami ich zatoč a popritláčaj tak, aby sa lekvár nedostal von. Poukladaj buchty na pomúčenú dosku spojom dole.
  • Vo veľkom hrnci nechaj zovrieť vodu. Na vrch daj parák (ak nemáš, pomôž si utierkou) a vymaž ho olejom, aby sa buchty neprilepili. Buchty poukladaj blízko seba, potri ich olejom a prikry ďalším hrncom, tak aby neunikala para. Doba parenia sa pohybuje v rozmedzí 10-20 minút, v závislosti od veľkosti buchiet. Čím väčšie, tým dlhšia doba parenia.
  • Parené buchty opatrne vyber a vlož ďalšie s rovnakým postupom, až kým budú sparené všetky.
  • Podávaj poliate rozpusteným maslom a ochutené mletými orechmi, makom, kakaom, alebo grankom.

Dobrú chuť!

Tip: Z môjho detstva si pamätám, ako mi babička parené buchty polievala poctivým prepusteným maslom vyrobeným doma. Tá chuť bola ozaj výnimočná. Dnes mi tú chuť pripomína ghee maslo – nájdeš priamo v kamennej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky.

Obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: maslo // múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!