Parené buchty sú generáciami preverenou lahôdkou. Svoju popularitu majú najmä u detí. Kto by si nepamätal tie najlepšie buchty na pare z prázdnin u babičky. Všetci vieme, že mäso sa v minulosti jedlo skôr výnimočne. Parené buchty tak patria ku klasike slovenského obeda.
Vráť sa na chvíľu do minulosti. Zaspomínaj si na babičky, či tradičnú školskú jedáleň. Priprav si s nami lahodné parené buchty ako od babičky aj ty.
Na parené buchty budeš potrebovať:
Parené buchty – cesto:
- 500 g hladkej múky
- 100 ml vody
- 150 ml mlieka
- 20 g droždia
- 1 vajce
- 1-2 PL cukru
- 1 ČL soli
Na dochutenie:
- hustý lekvár
- maslo
- podľa vlastného výberu orechy, mletý mak, kakao, granko
Postup prípravy:
- Do misky preosej múku. Do stredu urob jamku a nadrob droždie. Pridaj k nemu cukrom a zalej teplou vodou. Kvások nechaj 5-10 minút postáť. Krásne napučí a ty môžeš pokračovať v príprave cesta. Pridaj mlieko, soľ aj vajíčko. Varechou vypracuj cesto. Treba ho miesiť až kým sa cesto od nádoby pekne oddeľuje. Cesto popráš múkou a prikry čistou bavlnenou utierkou. Nechaj kysnúť 45 minút.
- Po vykysnutí pracovnú dosku popráš múkou a vyklop na ňu cesto. Pomocou valčeka vyvaľkaj hrubší plát. Porež ho na menšie štvorce. Do stredu každého štvorčeka daj lyžičku hustého lekváru. Z každého štvorca vytvaruj guľôčku. Najskôr spoj konce, prstami ich zatoč a popritláčaj tak, aby sa lekvár nedostal von. Poukladaj buchty na pomúčenú dosku spojom dole.
- Vo veľkom hrnci nechaj zovrieť vodu. Na vrch daj parák (ak nemáš, pomôž si utierkou) a vymaž ho olejom, aby sa buchty neprilepili. Buchty poukladaj blízko seba, potri ich olejom a prikry ďalším hrncom, tak aby neunikala para. Doba parenia sa pohybuje v rozmedzí 10-20 minút, v závislosti od veľkosti buchiet. Čím väčšie, tým dlhšia doba parenia.
- Parené buchty opatrne vyber a vlož ďalšie s rovnakým postupom, až kým budú sparené všetky.
- Podávaj poliate rozpusteným maslom a ochutené mletými orechmi, makom, kakaom, alebo grankom.
Dobrú chuť!
Tip: Z môjho detstva si pamätám, ako mi babička parené buchty polievala poctivým prepusteným maslom vyrobeným doma. Tá chuť bola ozaj výnimočná. Dnes mi tú chuť pripomína ghee maslo – nájdeš priamo v kamennej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky.
Obr. súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov