Fit bábovka je jemný, mierne sladký koláčik. Dopriať si ju môžeš naozaj bez výčitiek. Vďaka minimu sladidiel, mrkve a jablkám bude bábovka jemná, šťavnatá a sladká tak akurát.
Mrkva je zdravá, jablká bezpochyby tiež. Vlašské orechy sú skvelou potravou pre mozog a nedá sa nimi pokaziť žiaden dezert. Spojenie týchto ingrediencií zabezpečí vyváženosť a lahodnú jemnú chuť. Bábovka podľa tohto receptu je menšia. Preto ak potrebuješ koláčik pre viac osôb, dávku surovín zdvojnásob. Fit bábovka je mojou obľúbenou, najmä v období, keď si potrebujem ustrážiť hmotnosť, no zároveň sa nechcem úplne vzdať maškrtenia. Presedlám teda na rôzne fit domáce varianty.
Fit bábovka – čo budeš potrebovať:
- 2 mrkvy
- 2 jablká
- pol lyžičky mletej škorice
- 3 vajcia
- 2-3 PL trstinového cukru, alebo medu
- 4 PL mletých vlašských orechov
- 1 PL mäkkého masla
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- 4 PL hladkej múky (alebo pomixovaných ovsených vločiek)
- štipku soli
- trocha nastrúhanej citrónovej kôry
- trošku masla na vymastenie formy + múka na vysypanie formy
Postup prípravy:
- Do misky nastrúhaj očistenú mrkvu a ošúpané jablká. Pridaj cukor alebo med, soľ, vajíčka, škoricu a mäkké maslo. Vymiešaj pomocou elektrického šľahača.
- Pridaj 4 kopcovité lyžice mletých vlašských orechov a múku spolu so sódou bikarbónou. Nakoniec nastrúhaj do cesta trošku citrónovej kôry.
- Všetko dôkladne premiešaj.
- Formu na bábovku dôkladne vymaž maslom a popráš hladkou múkou. Ak chceš ešte zdravšiu verziu, hladkú múku zameň za celozrnnú, alebo za pomleté vločky.
- Cesto vylej do pripravenej formy. Fit bábovku peč pri 190 °C 40-45 minút. Ak by sa ti zdalo, že vrch príliš tmavne, prikry formu v rúre alobalom a takto bábovku dopeč. Po vybratí z rúry popichaj bábovku špajdľou. Budeš mať istotu, či je dôkladne prepečená. Ak ostane špajdľa suchá, bábovka je hotová. Ak ostane na špajdli cesto, bude potrebné ju ešte chvíľu piecť.
- Upečenú bábovku opatrne vyklop na podnos a nechaj vychladnúť. Narež na kúsky a môžeš maškrtiť.
Dobrú chuť!
Tip: Ak máš rád jemné bábovky vyskúšaj tiež recept na sviežu citrónovú domácu bábovku.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov