Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Fit bábovka s mrkvou a jablkami je dobrota bez výčitiek

od | apr 14, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty, Vegetariánske jedlo | 0 komentárov

Fit bábovka je jemný, mierne sladký koláčik. Dopriať si ju môžeš naozaj bez výčitiek. Vďaka minimu sladidiel, mrkve a jablkám bude bábovka jemná, šťavnatá a sladká tak akurát.

Mrkva je zdravá, jablká bezpochyby tiež. Vlašské orechy sú skvelou potravou pre mozog a nedá sa nimi pokaziť žiaden dezert. Spojenie týchto ingrediencií zabezpečí vyváženosť a lahodnú jemnú chuť. Bábovka podľa tohto receptu je menšia. Preto ak potrebuješ koláčik pre viac osôb, dávku surovín zdvojnásob. Fit bábovka je mojou obľúbenou, najmä v období, keď si potrebujem ustrážiť hmotnosť, no zároveň sa nechcem úplne vzdať maškrtenia. Presedlám teda na rôzne fit domáce varianty.

mrkva
Mrkva dodá bábovke prirodzenú sladkosť

Fit bábovka – čo budeš potrebovať:

  • 2 mrkvy
  • 2 jablká
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 3 vajcia
  • 2-3 PL trstinového cukru, alebo medu
  • 4 PL mletých vlašských orechov
  • 1 PL mäkkého masla
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • 4 PL hladkej múky (alebo pomixovaných ovsených vločiek)
  • štipku soli
  • trocha nastrúhanej citrónovej kôry
  • trošku masla na vymastenie formy + múka na vysypanie formy

Postup prípravy:

  • Do misky nastrúhaj očistenú mrkvu a ošúpané jablká. Pridaj cukor alebo med, soľ, vajíčka, škoricu a mäkké maslo. Vymiešaj pomocou elektrického šľahača.
  • Pridaj 4 kopcovité lyžice mletých vlašských orechov a múku spolu so sódou bikarbónou. Nakoniec nastrúhaj do cesta trošku citrónovej kôry.
  • Všetko dôkladne premiešaj.
fit bábovka postup prípravy
  • Formu na bábovku dôkladne vymaž maslom a popráš hladkou múkou. Ak chceš ešte zdravšiu verziu, hladkú múku zameň za celozrnnú, alebo za pomleté vločky.
  • Cesto vylej do pripravenej formy. Fit bábovku peč pri 190 °C 40-45 minút. Ak by sa ti zdalo, že vrch príliš tmavne, prikry formu v rúre alobalom a takto bábovku dopeč. Po vybratí z rúry popichaj bábovku špajdľou. Budeš mať istotu, či je dôkladne prepečená. Ak ostane špajdľa suchá, bábovka je hotová. Ak ostane na špajdli cesto, bude potrebné ju ešte chvíľu piecť.
  • Upečenú bábovku opatrne vyklop na podnos a nechaj vychladnúť. Narež na kúsky a môžeš maškrtiť.

Dobrú chuť!

Tip: Ak máš rád jemné bábovky vyskúšaj tiež recept na sviežu citrónovú domácu bábovku.

obr. súkromný archív, pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: jablká // mrkva // orechy

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.