Byliny – správny zber, sušenie a uskladnenie. Vieš ako na to?

od Meri
byliny

Byliny tu boli vždy a rastú pre každého, kto im dôveruje. Predpokladom ich zberu je dobré poznanie. Ak sa rozhodneš nazbierať si bylinky sám/sama, mám pre teba užitočné rady a tipy ako na to. 

Ako správne byliny zbierať?

Zbieraj len tie bylinky, ktoré na 100 % poznáš. Ak si nie si istý/á vezmi so sebou človeka, ktorý sa vyzná. Pri zbere je dôležité správne miesto, čas aj spôsob.

Na zber bylín si vezmi košík aj malé nožnice, alebo nožík (uľahčí ti zber pevnejších rastlín). V žiadnom prípade nezbieraj byliny do igelitovej tašky, či vrecka. Mohli by sa zapariť a znehodnotiť.

harmanček

Zbieraj len zdravé, nepoškodené byliny

Pri zbere platí zásada – všetko s mierou. Natrhaj si toľko, koľko potrebuješ. No šetri prírodu. Netrhaj rastlinky zbytočne s koreňmi, budeš si chcieť nazbierať aj o rok.

Čo a kedy zbierať?

Byliny zbieraj v čase najvyššieho obsahu cenných látok. 

  • Kvety – začiatkom ich kvitnutia
  • Listy –  najlepšie ešte pred kvitnutím, alebo po ňom
  • Korienky – skoro na jar, alebo až na jeseň
  • Plody – v čase ich dozrievania.
bylinky

Byliny zbieraj v čase najvyššieho obsahu liečivých látok

Bylinky zásadne zbieraj v čistom prostredí. Vyhýbaj sa okoliu ciest, tovární či chemicky ošetreným miestam. Rastlinky veľmi ľahko vstrebávajú škodlivé látky. Najvhodnejší čas na zber je ráno, prípadne dopoludnia. Na bylinkách už nebude rosa.

Zberaj len zdravé časti, bez viditeľného poškodenia. Nikdy nezbierajte poškodené rastliny. Keď zbadáš na byline fľaky, ohrýzené časti, alebo kopec hmyzu, nechaj ju tak.

 

Zásoby si urob na 1 rok. Po roku v bylinách ubúdajú liečivé látky.

 

Správne sušenie – dôležitý krok pre zachovanie kvality bylín

sušené byliny

Správne vysušené rastliny si zachovávajú peknú farbu

Po príchode domov bylinky opäť dobre prezri. Rátaj s tým, že spolu s rastlinkami možno pricestovali nevítané živé exempláre drobného hmyzu. Byliny opatrne zbav prípadných nečistôt a hmyzu. Podľa Márie Trebenovej – známej liečiteľky z Rakúska – bylinky už umývať netreba. Samozrejme za predpokladu, že boli zbierané na skutočne čistom mieste. Ak máš pochybnosti, tak ich opatrne prepláchni studenou vodou.

Pre zachovanie čo najkrajšej farby a vysokého obsahu liečivých látok treba bylinky vysušiť za čo najkratší čas.

 

Ako byliny sušiť?

Bylinky suš na teplom a dobre vetranom mieste. V žiadnom prípade nie na priamom slnku. Stratia peknú farbu a príliš stmavnú, prípadne zhnednú.

Sušenie na plátne

bylinky sušenie

Levanduľa je ideálna na sušenie vo zväzku

Drobné bylinky, listy, kvety a korene nastrihaj na menšie časti. Na väčšiu tácku, alebo plech rozlož čisté plátno, prípadne papier. Na to poukladaj nastrihané bylinky a daj sušiť. Počas sušenia bylinky priebežne kontroluj a niekoľkokrát pootáčaj.

Sušenie vo zväzkoch

Celé rastliny môžeš sušiť zviazané do menších zväzkov. Pevne ich uviaž, lebo rastlinky stratou vlhkosti stratia zo svojho objemu. Takto uviazané ich zaves na dobre vetrané a suché miesto. Byliny potrebujú dostatočné prirodzené prúdenie vzduchu a pomerne stálu, nízku vlhkosť prostredia. Počas dňa ich môžeš sušiť vonku, no na noc – kedy stúpa vlhkosť – odlož rastliny dnu.

Sušenie v rúre

Bylinky môžeš vysušiť aj v rúre. Rozlož ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vlož do rúry a suš pri nízkej teplote. Nesmie prekročiť 35 stupňov! Dvierka nechaj pootvorené. Bylinky často otáčaj a kontroluj, aby sa neprehriali. Týmto spôsobom sa najčastejšie sušia korienky, kôra a dužinaté časti rastlín. 

Správne usušené rastliny sú krehké a pri dotyku sa drobia. Po prelomení počuť praskavý zvuk. Ak niektoré časti bylín príliš zhnedli alebo sčerneli, treba ich vyhodiť.

byliny

Na uskladnenie sú vhodné sklenené uzatvárateľné poháre

 

Uskladnenie usušených bylín

Základom dobrej trvanlivosti bylín je dôkladne usušenie. Predídeš tak prípadnému plesniveniu. Uskladni len bylinky suché bez známok zahnívania a plesne. Bylinkári kedysi suché liečivky uchovávali v plátených, alebo papierových vreckách. Dobrou voľbou sú čisté, suché sklenené poháre od kompótu. Bylinky skladuj na tmavom, suchom mieste a spracuj ich do jedného roka.

Ak sa rozhodneš zaobstarať si bylinky svojpomocne, mysli na opodstatnenosť všetkých krokov. Dôkladný výber, správne sušenie aj uskladnenie. Zachováš si tak po dlhú dobu byliny s množstvom liečivých látok.

Ak sa ti do vlastnoručného zberu a sušenia nechce, na valachshope nájdeš množstvo bylín vysokej kvality.

Veľa užitočných informácií o konkrétnych bylinkách si môžeš prečítať TU.

Zdroj obrázkov: pixabay.com

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!