Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kurkuma – korenie života

od | okt 28, 2019 | Bylinky | 0 komentárov

Kurkuma – známa aj ako indický šafrán. Korenie výrazne žltej, miestami až oranžovej farby pochádza z Indie. Používa sa tisícky rokov pre svoje blahodárne účinky aj chuť.

Kurkuma je jedným zo základných pilierov tradičnej ajurvédy. Označuje sa ako haldi, haridra. Je jej pripisovaná sila Božskej matky a takmer zázračné účinky.

V Indii tvorí kurkuma, inak pomenovaná aj turmeric, súčasť každodenného jedálnička. Údajne aj vďaka nej ľudia v krajine nebojujú s takým množstvom civilizačných ochorení. Kurkume sa pripisujú účinky podobné antibiotikám. Nie je iba korením, je zároveň liekom.

Už v 13. storočí Marco Polo vo svojich zápiskoch z cesty do Číny uviedol, že: „Existuje rastlina, ktorá má všetky vlastnosti pravého šafránu, rovnako ako farbu, ale naozajstný šafran to nie je. Podlieha veľkej úcte a je súčasťou všetkých ich pokrmov.“ Jednoznačne písal o kurkume.

kurkuma a zázvor
Kurkuma je blízka zázvoru

Kurkuma – čo to vlastne je?

Kurkuma sa melie zo sušeného mletého podzemku kurkumovníka dlhého (Curcuma longa). Na prvý pohľad pripomína koreň zázvora. A nie je to náhoda. So zázvorom sú totiž príbuzné. Má intenzívnu oranžovo – žltú farbu a zaujímavú, akoby orientálnu vôňu. Kto už prišiel s kurkumou do kontaktu, môže potvrdiť jej silne farbiaci účinok. V potravinárstve ho nájdeš ako pridanú látku, alebo farbivo pod kódom E 100.

Kľúčovou zložkou je kurkumín – polyfenol, dodávajúci koreniu typickú farbu. Kurkumín pôsobí ako silný antioxidant. Kurkuma zvyšuje antioxidačnú kapacitu organizmu a pomáha bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi. To je obzvlášť dobré pre imunitný systém a funkcie mozgu. Pôsobí proti vírusom, baktériám, mutagénom, aj karcinogénom.

kurkuma
Kurkuma je prírodným farbivom v potravinárstve

Aké má kurkuma účinky?

Kurkuma má mnoho benefitov.

  • Celkovo posilňuje imunitný systém.
  • Potláča vznik srdcovo-cievnych ochorení, mozgovej príhody a hlbokej žilovej trombózy tou najprirodzenejšou cestou.
  • Čistí krv a stimuluje krvotvorbu. Znižuje hladinu zlého cholesterolu LDL a lipidov.
  • antikoagulačné účinky. Podávanie kurkumy sa neodporúča kombinovať s inou antikoagulačnou liečbou.
  • Napomáha zabrániť poškodzovaniu ciev, tzv. mikroangiopatii, pri cukrovke.
  • Priaznivo pôsobí pri astme, zahlienení a zápaloch dutín.
  • Podporuje hojenie rán a popálenín.
  • Chráni bunky mozgu pred degeneráciou a vznikom Alzheimerovej choroby. Dokáže zvrátiť niektoré biochemické zmeny spojené so starnutím mozgu a eliminovať výskyt ťažkých kovov v tele.
  • Napomáha pri kvasinkových infekciách.
  • Kurkuma zmierňuje poruchy trávenia, plynatosť a nadúvanie. Celkovo pôsobí pozitívne na tráviaci systém. Podporuje tvorbu žlče, pôsobí proti zápalom žalúdka a tenkého čreva. Znižuje tvorbu žalúdočných vredov.
  • Považuje sa za veľmi účinné hepatoprotektívum – ochrancu pečene.
  • Prináša úľavu od artritických a reumatických bolestí kĺbov a uvoľňuje svalové napätie.
  • Kurkumín je dokonca považovaný za prírodný prostriedok proti rakovine.
kurkuma
Korenie, ktoré sa oplatí doma mať

Všetko s rozumom a mierou

Aj tu platí, že všetkého priveľa škodí. Kurkuma je liekom v primeranom množstve!

Ak to veľmi preženieš, môžeš si privodiť nepríjemnosti v podobe podráždeného žalúdka. Kurkuma stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Čo niekomu pomôže, inému môže byť na škodu.

Pozor treba dávať v prípade, že užívaš lieky na riedenie krvi. V takom prípade konzumuj kurkumu len v malých množstvách. Konzumácia kurkumy v tehotenstve je tiež diskutabilná. Väčšie množstvo môže vyvolať kontrakcie.

čierne korenie
Čierne korenie zvyšuje účinky kurkumy

Dobrá rada na záver

Ak sa rozhodneš zaradiť kurkumu do jedálnička, rozhodne ju používaj spolu s čiernym korením. Prečo? Lebo ich kombináciou dosiahneš lepší účinok. Látky v čiernom korení zvyšujú biologickú dostupnosť prospešných látok kurkumy.

Kurkuma je bežnou súčasťou zmesi kari korenia, ktoré sa použilo napríklad vo vynikajúcom recepte Čína z bravčového karé, ale je súčasťou aj iných indických korenín. Dodáva kari výraznú žltkastú farbu.

Obrázky: pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kurkuma // kurkumín // turmeric

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This