Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Bravčová panenka na slivkovej omáčke s pučenými zemiakmi

od | mar 1, 2021 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Bravčová panenka so sladkastou slivkovou omáčkou ťa ohromí. Spojením slivkovej omáčky a malinového vína vznikne súhra chutí, ktorá sa postará o tvoj gastronomický zážitok. Ovocná chuť dodá mäsu maximálny šmrnc.

Bravčová panenka, alebo „sviečkovica“ je chudé a jemné mäsko, s nízkym obsahom tuku. Označuje sa, ako najdrahšie a najkvalitnejšie bravčové mäso. Je výborným zdrojom bielkovín a obsahuje mnoho aminokyselín, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Ďalšou veľkou výhodou je, že má jednoduchú a naozaj veľmi rýchlu dobu prípravy.

U nás z nej varím najčastejšie, keď pripravujem pokrmy z bravčového mäsa. Vieš k nej pripraviť omáčky na mnoho spôsobov a rôznorodých chutí. Táto slivková je veľmi chutná a bola naozaj dobrou voľbou. Vďaka nej sme si na bravčovej panenke skutočne pochutili s výrazným chuťovým pôžitkom.

Bravčová panenka – recept

Budeš potrebovať:

Pučené zemiaky s restovanou jarnou cibuľkou

  • 7 stredných zemiakov
  • 20g olivového oleja
  • Zväzok jarnej cibuľky
  • 1 čajová lyžička nesoldíka
  • 1 čajová lyžička soli

Bravčová panenka

  • 500 až 700g bravčovej panenky
  • Štvorfarebné korenie
  • Soľ
  • Olivový olej

Slivková omáčka

Postup prípravy:

slivová omáčka a pučené zemiaky

Pučené zemiaky s restovanou jarnou cibuľkou

  • Zemiaky si ošúp, nakrájaj na kocky. Daj ich variť.
  • Počas varenia si nakrájaj zväzok jarnej cibuľky. Za občasného miešania ju opraž na olivovom oleji niekoľko minút.
  • Keď sú zemiaky mäkké, zlej z hrnca vodu. Následne do hrnca so zemiakmi pridaj nesoldík, soľ a orestovanú cibuľku.
  • Dobre premiešaj, nech sa všetky suroviny rovnomerne premiešajú.

Bravčová panenka

  • Bravčovú panenku vyber z chladničky aspoň hodinu pred prípravou.
  • Panenku si odblaň. Posyp ju čerstvo namletým štvorfarebným korením a soľou.
  • Zapni si rúru na 200 °C.
  • Na panvicu si pridaj trochu olivového oleja a rozohrej ju na vyššom stupni. Sprudka opeč mäso z každej strany, aby sa zatiahlo.
  • Prelož ho do pekáča alebo zapekacej nádoby. Vlož ju do predhriatej rúry na 10 minút, ak chceš panenku krásne ružovú. Ak preferuješ viac prepečené mäso, nechaj ju v trúbe 15 minút.
  • Následne ju nakrájaj na plátky.

Slivková omáčka

  • Do výpeku pridaj maslo. Keď sa roztopí pridaj do slivkovú omáčku. Zalej ju vínom a premiešaj.
  • Vodu a múku si vymiešaj do hladka. Cez jemne sitko ju prelej do omáčky.
  • Za stáleho miešania chvíľu miešaj, kým omáčka nezhustne.
Teraz už len stačí, aby si si zemiaky, omáčku a plátky mäsa naložil na tanier a vychutnal to dokonale spojenie chutí

Dobrú chuť!

TIP1: Ak by si chcel do tohto receptu skvelé domáce masielko, navštív kamenný obchod Valach.

TIP2: Ak máš rád ovocné omáčky k mäsu, neváhaj vyskúšať aj recept na diviačie mäso na ružovom víne s brusnicami a bylinkami. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // hlavné jedlo // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.