Bravčová panenka so sladkastou slivkovou omáčkou ťa ohromí. Spojením slivkovej omáčky a malinového vína vznikne súhra chutí, ktorá sa postará o tvoj gastronomický zážitok. Ovocná chuť dodá mäsu maximálny šmrnc.
Bravčová panenka, alebo „sviečkovica“ je chudé a jemné mäsko, s nízkym obsahom tuku. Označuje sa, ako najdrahšie a najkvalitnejšie bravčové mäso. Je výborným zdrojom bielkovín a obsahuje mnoho aminokyselín, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Ďalšou veľkou výhodou je, že má jednoduchú a naozaj veľmi rýchlu dobu prípravy.
U nás z nej varím najčastejšie, keď pripravujem pokrmy z bravčového mäsa. Vieš k nej pripraviť omáčky na mnoho spôsobov a rôznorodých chutí. Táto slivková je veľmi chutná a bola naozaj dobrou voľbou. Vďaka nej sme si na bravčovej panenke skutočne pochutili s výrazným chuťovým pôžitkom.
Bravčová panenka – recept
Budeš potrebovať:
Pučené zemiaky s restovanou jarnou cibuľkou
- 7 stredných zemiakov
- 20g olivového oleja
- Zväzok jarnej cibuľky
- 1 čajová lyžička nesoldíka
- 1 čajová lyžička soli
Bravčová panenka
- 500 až 700g bravčovej panenky
- Štvorfarebné korenie
- Soľ
- Olivový olej
Slivková omáčka
- Výpek z bravčovej panenky
- 3 čajové lyžičky slivkovej omáčky
- 0,1l malinového vína
- 0,1l vody
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 25g masla
Postup prípravy:
Pučené zemiaky s restovanou jarnou cibuľkou
- Zemiaky si ošúp, nakrájaj na kocky. Daj ich variť.
- Počas varenia si nakrájaj zväzok jarnej cibuľky. Za občasného miešania ju opraž na olivovom oleji niekoľko minút.
- Keď sú zemiaky mäkké, zlej z hrnca vodu. Následne do hrnca so zemiakmi pridaj nesoldík, soľ a orestovanú cibuľku.
- Dobre premiešaj, nech sa všetky suroviny rovnomerne premiešajú.
Bravčová panenka
- Bravčovú panenku vyber z chladničky aspoň hodinu pred prípravou.
- Panenku si odblaň. Posyp ju čerstvo namletým štvorfarebným korením a soľou.
- Zapni si rúru na 200 °C.
- Na panvicu si pridaj trochu olivového oleja a rozohrej ju na vyššom stupni. Sprudka opeč mäso z každej strany, aby sa zatiahlo.
- Prelož ho do pekáča alebo zapekacej nádoby. Vlož ju do predhriatej rúry na 10 minút, ak chceš panenku krásne ružovú. Ak preferuješ viac prepečené mäso, nechaj ju v trúbe 15 minút.
- Následne ju nakrájaj na plátky.
Slivková omáčka
- Do výpeku pridaj maslo. Keď sa roztopí pridaj do slivkovú omáčku. Zalej ju vínom a premiešaj.
- Vodu a múku si vymiešaj do hladka. Cez jemne sitko ju prelej do omáčky.
- Za stáleho miešania chvíľu miešaj, kým omáčka nezhustne.
Dobrú chuť!
TIP1: Ak by si chcel do tohto receptu skvelé domáce masielko, navštív kamenný obchod Valach.
TIP2: Ak máš rád ovocné omáčky k mäsu, neváhaj vyskúšať aj recept na diviačie mäso na ružovom víne s brusnicami a bylinkami. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov