Kuracie stehienka získajú vďaka bylinkám výnimočnú a netradičnú príchuť. Kombináciu s materinou dúškou a maslom si doslova zamiluješ.
Cez leto rada chodím na bylinky. Najmä na materinu dúšku. Poznám lúku obsiatu materinou dúškou neďaleko nášho domova. Je mojou obľúbenou bylinkou. V zimnom období si z nej varíme čajík, najmä v časoch chorôb. Má mnoho blahodárnych účinkov na naše zdravie. Chuťou a vôňou vie táto bylinka doslova pohladiť dušu. Preto si každý rok robíme dostatočné zásoby.
Prečo ju nevyužiť ako koreninu v kombinácií s inými bylinkami v recepte? Mala som v chladničke kuracie stehná a krídelká. Na tento recept však viete použiť aj celé kuriatko. Materinu dúšku som skombinovala s rozmarínom, šalviou a saturejkou. V spojení s maslom, olivovým olejom, cesnakom, štvorfarebným korením, rascou a soľou vznikla úžasná chuť pre labužníkov.
Manžel sa vyjadril, že takto pripravené kura mu chutí dokonca viac ako to bežné.

Na kuracie stehienka na bylinkách budeš potrebovať:
- 4/5 kusov kuracích stehien alebo celé kura
- 1 čajová lyžička vňate šalvie
- 4 – 6 vňatiek materinej dúšky
- 1 čajová lyžička vňate saturejky
- 1 čajová lyžička vňate rozmarínu
- 1 čajová lyžička rasce
- Soľ podľa chuti
- 1 čajová lyžička štvorfarebného korenia
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 dl vody
- 1 čajová lyžička bujónky slepačej
Postup prípravy kuracích stehienok:
- Rascu, štvorfarebné korenie a bylinky si trochu nasekaj alebo rozdrv v mažiari. Pridaj k nim mäkké maslo, olivový olej, pretlačený cesnak a soľ. Suroviny rovnomerne premiešaj.
- Stehná si umy a vlož do pekáča.
- Celé ich ponatieraj z každej strany pripravenou bylinkovou zmesou. Takto pripravené stehná alebo kura nechaj v chlade odpočívať 30 minút.

- Kuracie stehná podlej bujónom. Pripravíš si ho zmiešaním horúcej vody a 1 čajovej lyžičky slepačej bujónky.
- Peč ich 1 hodinu na teplote 180°C. Posledných 10 minút môžeš trúbu prepnúť na gril, ak by bola koža málo prepečená.

Dobrú chuť!
TIP 1: Navštív kamennú predajňu Valach, kde si vieš zaobstarať vynikajúce domáce masielko.
TIP 2: Ak sa chceš niečo dozvedieť o materine dúške, použitej v recepte, klikni SEM.
obr. súkromný archív

Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov