Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kuracie stehienka na masle s bylinkami a materinou dúškou

od | feb 19, 2021 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Kuracie stehienka získajú vďaka bylinkám výnimočnú a netradičnú príchuť. Kombináciu s materinou dúškou a maslom si doslova zamiluješ.

Cez leto rada chodím na bylinky. Najmä na materinu dúšku. Poznám lúku obsiatu materinou dúškou neďaleko nášho domova. Je mojou obľúbenou bylinkou. V zimnom období si z nej varíme čajík, najmä v časoch chorôb. Má mnoho blahodárnych účinkov na naše zdravie. Chuťou a vôňou vie táto bylinka doslova pohladiť dušu. Preto si každý rok robíme dostatočné zásoby.

Prečo ju nevyužiť ako koreninu v kombinácií s inými bylinkami v recepte? Mala som v chladničke kuracie stehná a krídelká. Na tento recept však viete použiť aj celé kuriatko. Materinu dúšku som skombinovala s rozmarínom, šalviou a saturejkou. V spojení s maslom, olivovým olejom, cesnakom, štvorfarebným korením, rascou a soľou vznikla úžasná chuť pre labužníkov.

Manžel sa vyjadril, že takto pripravené kura mu chutí dokonca viac ako to bežné.

Cesnak, maslo, bylinky, rasca a štvorfarebné korenie – kombinácia ako stvorená pre pečené kura

Na kuracie stehienka na bylinkách budeš potrebovať:

  • 4/5 kusov kuracích stehien alebo celé kura
  • 1 čajová lyžička vňate šalvie
  • 4 – 6 vňatiek materinej dúšky
  • 1 čajová lyžička vňate saturejky
  • 1 čajová lyžička vňate rozmarínu
  • 1 čajová lyžička rasce
  • Soľ podľa chuti
  • 1 čajová lyžička štvorfarebného korenia
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 dl vody
  • 1 čajová lyžička bujónky slepačej

Postup prípravy kuracích stehienok:

  • Rascu, štvorfarebné korenie a bylinky si trochu nasekaj alebo rozdrv v mažiari. Pridaj k nim mäkké maslo, olivový olej, pretlačený cesnak a soľ. Suroviny rovnomerne premiešaj.
  • Stehná si umy a vlož do pekáča.
  • Celé ich ponatieraj z každej strany pripravenou bylinkovou zmesou. Takto pripravené stehná alebo kura nechaj v chlade odpočívať 30 minút.
Kuracie stehienka s materinou dúškou
  • Kuracie stehná podlej bujónom. Pripravíš si ho zmiešaním horúcej vody a 1 čajovej lyžičky slepačej bujónky.
  • Peč ich 1 hodinu na teplote 180°C. Posledných 10 minút môžeš trúbu prepnúť na gril, ak by bola koža málo prepečená.
Ako prílohu k mäsku som zvolila dusenú ryžu na cibuľke s listovým šalátom, ochutený bazalkovým pestom. Skvelou voľbou sú aj pečené zemiaky.

Dobrú chuť!

TIP 1: Navštív kamennú predajňu Valach, kde si vieš zaobstarať vynikajúce domáce masielko.

TIP 2: Ak sa chceš niečo dozvedieť o materine dúške, použitej v recepte, klikni SEM.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: hlavne jedlo // kuracie mäso // maslo // materina dúška

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This