Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Káva – zrnká, ktoré si získali celý svet. Aký je jej príbeh?

od | feb 18, 2021 | Valach odporúča | 0 komentárov

Káva – čarovný nápoj pozná celý svet. Často je prvým nápojom, po ktorom človek siahne po ťažkej noci. Aj ja patrím do skupiny kávičkárov. Prečo? Lebo mi káva jednoducho chutí. Milujem vôňu čerstvo namletej kávy a jedinečnú chuť pressa.

Kávová legenda začína v Etiópii

Kde teda začína príbeh voňavých zŕn? Údajne to bolo v ďalekej Etiópii. Známou sa stala legenda siahajúca do 9. storočia. Má však niekoľko verzií. Istý pastier kôz si jedného dňa všimol, že jeho kozy požierajúce čudné červené bobule sa správajú inak. Boli čulé, mimoriadne aktívne a divoké. O tomto sa dozvedel istý opát z miestneho kláštora. Nechal bobule pozbierať a pripravil výluh. Po vypití spozoroval, že mu nápoj dodával energiu počas dlhej poobednej modlitby. Novinu zvestoval ostatným mníchom v kláštore. Mnísi tak bobule zberali a sušili nad otvoreným ohňom. Raz im bobuľa vypadla, zuhoľnatela a šírila omamnú vôňu. Nápoj sa stal lahodnejším a veľmi obľúbeným. Postupne sa tieto novinky o zázračnom nápoji” rozšírili do celého sveta.

káva mapa Etiópia

Káva a fakty

Čo je pravdy na kávovej legende, to sa už zrejme nik nedozvie. Aké sú teda fakty?

  • Káva ako nápoj bola objavená v 9. storočí. Kde presne sa nachádza jej kolíska, to sa nevie. Kávové „čerešne” spolu s listami sa najskôr používali v rôznych odvaroch pre ich povzbudivé účinky.
  • Prvé dôkazy o pití kávy pochádzajú z polovice 15. storočia – zo sufijských chrámov v Jemene. Káva sa už v tom čase konzumovala spôsobom, aký je známy dnes – pražením semien a následným varením. 
  • Samotné pitie kávy sa po svete rozšírilo skôr, ako jej pestovanie.
  • Cirkev v roku 1511 kávu označila za samotné diablovo dielo. Pápež Clement VIII., ktorý kávu ochutnal, ju ale vyhlásil za pravý kresťanský nápoj.
  • Z hľadiska histórie kávy je dôležité spomenúť Mekku – ako putovné miesto. Tu vznikli prvé kaviarne vďaka ktorým sa pútnici mohli s kávou zoznámiť. Svoje pomenovanie tu dostala káva pochádzajúca z arabsko-tureckého slova „kahve“ (omamný nápoj).
  • Z Orientu sa pitie kávy dostalo do Európy a celého sveta.
  • Mokka – silná arabská káva, dostala názov po prístave, ktorý bol centrom obchodu.
  • V roku 1673 vznikla v Brémach prvá kaviareň na nemeckom území. V krátkom čase sa tento nápoj dostal do celého Nemecka.
  • Po boji s Turkami sa k horkej tureckej mokka káve dostala aj Viedeň. Tu sa začalo prvé experimentovanie s podávaním kávy. Majitelia kaviarní horký nápoj obohatili o šľahačku a med. Vďaka tomuto vylepšeniu dostala kávová novinka meno „Wiener Melange“ , slávna „viedenská káva“. 
  • Prvý rozpustný kávový prášok predstavil v roku 1901 Japonec Dr. Sartori Kato. V roku 1938 spustila spoločnosť Nestlé prvý raz komerčný predaj rozpustnej (instantnej) kávy.
kávové bobule

Arabica vs. Robusta

Rozdiel medzi Arabikou a Robustou spozoruješ v chuti, ale aj vzhľade. Arabiku cítiť viac ovocou chuťou. Konečná chuť je však závislá od spôsobu jej spracovania a samotnej prípravy. Robusta vyniká svojou horkosťou a zemitosťou. Má viac kofeínu ako arabika.

Zrno Arabiky je ploché a dlhšie. V strede je zakrivená ryha. Zrno Arabiky má peknú, niekedy až tmavo zelenú farbu. Zrno Robusty je vypuklejšie, guľatejšie. Farbou sa ťahá skôr k hnedastým tónom.

V kaviarňach sa káva najčastejšie pripravuje zo zmesi Arabiky a Robusty v rôznom pomere. Spolu tvoria vyváženejšiu a komplexnejšiu chuť.

šálka kávy

Káva s mliekom, alebo bez?

Existujú teórie o tom, že mlieko v káve škodí. Kde je teda pravda? Nuž teórie na škodlivosť, či neškodlivosť sa menia každým rokom. Najrozumnejšie hádam bude riadiť sa chuťou.

Niekomu silná čierna káva spôsobuje problémy v podobe pálenia záhy, či bolesti v hrudi. V takom prípade je lepšie dať prednosť káve s mliekom. Mlieko v káve tlmí účinok kofeínu na sliznicu žalúdka. Káva s mliekom sa teda hodí najmä na lačný žalúdok. Mlieko neznižuje účinok kofeínu, len ho rovnomerne v tele rozkladá. Neutrpí ani množstvo antioxidantov nachádzajúcich sa v nápoji. Mlieko len spomaľuje vstrebávanie látok z kávy do krvného obehu, a tým aj stimulačný účinok kofeínu. Mlieko v káve môže škodiť tým, ktorí majú naň alergiu, alebo laktózovú intoleranciu.

TIP: K lahodnej kávičke patrí chutný koláčik. Inšpiruj sa z našej ponuky receptov. Overené, odskúšané. Zaiste si príde každý na svoje.

obr. pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: káva

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!