Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Crinkles – lahodné popraskané sušienky s čokoládou

od | dec 20, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Crinkles sú známe ako vráskavé, popraskané sušienky rôznych príchutí. Krehké, na povrchu chrumkavé s dokonale vláčnym vnútrom. Jednoducho skvelé domáce sušienky vhodné na každú príležitosť.

Najskôr som bola očarená netradičným výzorom. S prvým ochutnaním čokoládových crinkles však prišla doslova láska. A čo mi pripomína ich božská chuť? Možno tak trošku kúsoček tej najčokoládovejšej sacherovej torty, alebo čokoládového brownies.

Ako teda pripraviť famózne popraskané sušienky v tomto prípade na čokoládovú nôtu? Čítaj ďalej a nechaj sa inšpirovať overeným receptom. Z uvedeného množstva vykúzliš približne 35-38 guľôčok veľkosti gaštana, alebo vlašského orecha v škrupinke.

Čokoládové „crinkles“ – recept:

Ingrediencie na cesto:

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 80 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 220 g hladkej múky
  • pol balíčka kypiaceho prášku do pečiva
  • 60 g masla

Ingrediencie na obaľovanie:

Postup prípravy:

  • Maslo s čokoládou nechaj roztopiť vo vodnom kúpeli, čím získaš krémovú čokoládovú konzistenciu. Vajíčka spolu so štipkou soli a cukrom vyšľahaj v osobitnej miske elektrickým šľahačom do peny. Pridaj k nim čokoládovú hmotu a dobre premiešaj.
crinkles postup prípravy pri výrobe cesta
  • Nakoniec pridaj múku a prášok do pečiva a šľahačom dobre vymiešaj. Vznikne hustejšie lepivé cesto, ktoré treba vložiť do igelitového sáčika a nechať v chladničke po dobu aspoň jednu hodinu. S vychladeným cestom sa bude dobre pracovať, lebo v chladničke stuhne.
  • Priprav si 2 malé mištičky. Do jednej nasyp práškový cukor a do druhej balíček vanilkového cukru.
  • Z cesta odoberaj po malých kúsočkoch a tvaruj guľôčky veľkosti gaštanu, alebo vlašského orecha v škrupinke. Každú guličku obaľ najskôr vo vanilkovom cukre a následne v práškovom cukre. Obalené guľôčky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Crinkles po upečení trošku narastú, mierne splacatejú a popraskajú.
vytváranie a obaľovanie guľôčok z cesta
  • Plech s guľôčkami vlož do rúry predhriatej na 170°C a peč ich približne 13-14 minút.
  • Po upečení sú sušienky veľmi krehké, preto ich nechaj na plechu mierne vychladnúť.
  • A je to! Teraz už len uvariť chutnú kávičku a vychutnávať si výsledok vlastnej práce.
crinkles pred pečením a po upečení

Dobrú chuť!

Obr. Súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: čokoláda // maslo // múka // sladké // Vianoce

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This