Cuketový guláš varím každý rok od kedy mám na záhrade kopec cukiet 🙂 Vždy vymýšľam nové recepty a tento guláš je jedným z nich. Taká neskutočne dobrá lahôdka. Lepší guláš som ešte nejedla. Dúfam, že bude chutiť aj tebe.
Cuketový guláš:
Porcií: 4
Čas prípravy: 40 minút
Budeš potrebovať:
500 g cukety
150 g zemiakov
100 g domácej klobásy (kvalitné a vždy čerstvé nájdeš u nás v kamennej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi)
100 g šampiňónov, alebo iné huby podľa chuti.
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
2 papriky (môže byť zelená, žltá, alebo červená)
3 paradajky
3 ks celeru
Podľa chuti: olej, soľ,gulášové korenie, mleté čierne korenie, majoránka, mletá červená paprika, rasca, čerstvý ligurček a petržlenovú vňať na ozdobu.
Postup prípravy:
- Ja najradšej začinám tým, že si umyjem a nakrájam všetky ingrediencie, ktoré potrebujem.
- Zemiaky som nakrájala na malé štvorčeky, šampiňóny na menšie mesiačiky. Cuketu som nakrájala na väčšie kocky. Veľkosť, alebo tvar je na tebe ja to preferujem takto. Rýchlejšie sa to uvarí 🙂
- V hlbšom hrnci si rozpáľ olej a pridaj cibuľku s cesnakom. Dve minútky spolu orestuj a pridaj rascu.
- Keď je cibuľka krásne červená, ako pri príprave klasického hovädzieho gulášu, je čas na klobásu. Ja som si klobásu nakrájala opäť na menšie kúsky. Klobása dodá úžasnú chuť a bez nej by to proste nebolo to pravé gulášové. Následne okoreň gulášovým korením, mletou červenou paprikou a mletým čiernym korením. Všetko spolu premiešaj.
- Je čas na zemiaky, huby a zeleninu okrem cukety. Všetko chvíľočku orestuj a zalej 1 litrom studenej vody. Priveď k varu a var na prudkom ohni s pokrievkou 15 minút.
- Následne pridaj cuketu a var ďalších 20 minút. Nezabudni cuketový guláš aj pár krát skontrolovať, premiešať a podliať vodou ak bude treba.
- Na konci, keď už ti celý dom krásne vonia pridaj majoránku a čerstvý ligurček.
Môj tip:
Cuketový guláš môžeš zahustiť klasickou zápraškou. Podávaj s ryžou, alebo domácou zemiakovou knedľou.
Ak nemáš rád/a šupku z cukety tak ju ošúp. Pri guláši mám radšej jemnú chuť čiže ja nikdy šupku nenechávam. Pre vegetariánsku verziu je postup rovnaký len nepridávaj klobásu. 🙂
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov