Cuketový guláš

od Klaudia Laliková
Cuketový guláš

Cuketový guláš varím každý rok od kedy mám na záhrade kopec cukiet 🙂 Vždy vymýšľam nové recepty a tento guláš je jedným z nich. Taká neskutočne dobrá lahôdka. Lepší guláš som ešte nejedla. Dúfam, že bude chutiť aj tebe.

 

Cuketový guláš:

Porcií: 4

Čas prípravy: 40 minút

 

Budeš potrebovať:

500 g cukety

150 g zemiakov

100 g domácej klobásy (kvalitné a vždy čerstvé  nájdeš u nás v  kamennej predajni  Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi)

100 g šampiňónov, alebo iné huby podľa chuti.

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

2 papriky (môže byť zelená, žltá, alebo červená)

3 paradajky

3 ks celeru

Podľa chuti: olej, soľ,gulášové korenie, mleté čierne korenie, majoránka, mletá červená paprika, rasca, čerstvý ligurček a petržlenovú vňať na ozdobu.

 

Postup prípravy:

  • Ja najradšej začinám tým, že si umyjem a nakrájam všetky ingrediencie, ktoré potrebujem.
  • Zemiaky som nakrájala na malé štvorčeky, šampiňóny na menšie mesiačiky. Cuketu som nakrájala na väčšie kocky. Veľkosť, alebo tvar je na tebe ja to preferujem takto. Rýchlejšie sa to uvarí 🙂
  • V hlbšom hrnci si rozpáľ olej a pridaj cibuľku s cesnakom. Dve minútky spolu orestuj a pridaj rascu.
  • Keď je cibuľka krásne červená, ako pri príprave klasického hovädzieho gulášu, je čas na klobásu. Ja som si klobásu nakrájala opäť na menšie kúsky. Klobása dodá úžasnú chuť a bez nej by to proste nebolo to pravé gulášové. Následne okoreň gulášovým korením, mletou červenou paprikou a mletým čiernym korením.  Všetko spolu premiešaj.
  • Je čas na zemiaky, huby a zeleninu okrem cukety. Všetko chvíľočku orestuj a zalej 1 litrom studenej vody. Priveď k varu a var na prudkom ohni s pokrievkou 15 minút.
  • Následne pridaj cuketu a var ďalších 20 minút. Nezabudni cuketový guláš aj pár krát skontrolovať, premiešať a podliať vodou ak bude treba.
  • Na konci, keď už ti celý dom krásne vonia pridaj majoránku a čerstvý ligurček.

 

Môj tip:

Cuketový guláš môžeš zahustiť klasickou zápraškou.  Podávaj s ryžou, alebo domácou zemiakovou knedľou.

Ak nemáš rád/a šupku z cukety tak ju ošúp. Pri guláši mám radšej jemnú chuť čiže ja nikdy šupku nenechávam. Pre vegetariánsku verziu je postup rovnaký len nepridávaj klobásu. 🙂

 

Prajem ti dobrú chuť.

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!