Cuketový nákyp je úžasne ľahký, lacný a veľmi návykový obed. Ja si k cuketovému nákypu väčšinou pripravím zemiaky s pečenou cibuľkou, alebo americké zemiaky a obedík mám hotový raz dva. V lete pri záhradných akciách je cuketový nákyp ideálny. Nepokazí a neroztopí sa. K tomu nejaké fajnové grilované mäsko a párty môže začať.
Cuketový nákyp:
Porcií: 30 kúskov
Čas prípravy: 45 minút
Budeš potrebovať:
500 g cukety
100 g šampiňónov
50 g salámy, alebo iné uvarené mäso
40 ml oleja
60 g syra
50 g kukurice
80 g polohrubej múky
1 cibuľu
5 strúčikov cesnaku
3 vajíčka
1/2 sáčku prášku do pečiva
Podľa chuti: mleté čierne korenie, soľ. Môžeš pridať čerstvo nesekaný špenát, ruccolu, petržlenovú vňať, ligurček, alebo aj pažitku. 🙂
Postup prípravy:
- Cuketu (aj so šupkou), syr a cesnak nastrúhaj na hrubo. Salámu, alebo iné uvarené mäso, domácu klobásu, či slaninu nakrájaj na malé kocky a pridaj k cukete. Kukuricu sceď z nálevu a pridaj do misky.
- Huby nakrájaj na tenšie pásiky. Neviem, čo som to mala za cibuľu, ale nedajbože ju dokrájať, tak strašne pálila, že som musela použiť mixér. 😛 Stačilo pár otočiek a cibuľka bola hotová. 🙂 Musím sa priznať, že toto sa mi často nestáva. Keď sa dá, najradšej všetko krájam sama a tým pádom nemám veľa riadu, ktorý potom treba hodinu drhnúť. 😀
- Vajíčka si premiešaj vidličkou a pridaj k nim olej. Ja viem, povieš si, olej je nezdravý a je to veľa, ale cuketový nákyp bude oveľa šťavnatejší. Múku si preosej a pridaj 1/2 sáčku prášku do pečiva.
- Všetko spolu premiešaj a na záver ešte dochuť podľa svojej chuti.
- Plech si vymasti maslom a posyp múkou.
Cuketový nákyp peč vo vopred prehriatej rúre 20 minút na 200 stupňov, neskôr 15 minút na 180 stupňov.
Môj tip:
Cuketový nákyp podávaj s americkými zemiakmi, alebo šalátom. Po upečení môžeš na vrch ešte nastrúhať syr, alebo salámku a nechať v rúre 5-10 minút.
Pre vegetariánsku verziu nepridávaj salámu, či iné mäsové ingrediencie. Stačí, ak pridáš viac húb, alebo inú zeleninu podľa vlastnej chuti.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov