Divina sa zaraďuje medzi najzdravšie mäsové pokrmy. Medzi najobľúbenejšie druhy patrí diviačie mäso. Má tmavorubínovú farbu a je jemné so špecifickou chuťou. Oproti bežnému príbuznému bravčovému mäsu vyniká vyšším obsahom železa, bielkovín, minerálov a vitamínu B. Obsahuje dôležité aminokyseliny, potrebné pre tvorbu a regeneráciu buniek. Naviac obsahuje menej tuku a cholesterolu, preto je zdravšou alternatívou oproti bravčovine.
Divinu zväčša vyhľadávajú labužníci, čo môžem dosvedčiť. Dobre pripravené jedlo z diviny je kulinárskym zážitkom. Nevarím ho často. Ale ak sa k nejakému kúsku mäsa dostanem, vždy sa ho snažím pripraviť výnimočne.
Veľmi dobrou voľbou je kombinácia s vínom, bylinkami a ovocím. Pri varení tohto receptu som použila ružové víno a brusnice. Chuť krásne doladili domáce sušené bylinky – rozmarín, šalvia a saturejka. Mäsko som varila dlho, viac ako 3 hodiny. Je dobre, keď sa varí pomaly. Ak si menej trpezlivý vieš použiť tlakový hrniec.
Keď som uvarila toto diviačie mäsko, manžel sa vyjadril, že lepšiu divinu ešte nejedol.
Pre prípravu diviačieho mäsa budeš potrebovať:
- 1kg mäsa diviačieho karé
- 1cibuľa
- 2 polievkové lyžice oleja
- 100g slaninky
- 200ml ružového vína
- 2 polievkové lyžice brusnicového džemu bio
- 3 mrkvy
- 2 bobkové listy
- 3 lístky sušenej šalvie
- Polovica čajovej lyžice rozmarínu
- Štvorfarebné korenie
- Polovica čajovej lyžice saturejky
- Štvrť čajovej lyžice zázvoru
- 2 čajové lyžice hovädzej bujónky (môže byť aj slepačia)
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy pre diviačie mäso:
- Slaninku a cibuľu si nakrájaj na drobno a orestuj na oleji.
- Mäso nakrájané na plátky opraž na oleji s cibuľkou, aby sa zatiahlo.
- Podlej vínom a pridaj štvorfarebné korenie, soľ, bobkové listy, saturejku, šalviu, rozmarín a zázvor.
- Keď sa víno odparí, pridaj k mäsu vodu. Toľko, aby bolo celé ponorené. Var ho 30 minút na strednom plameni.
- Následne pridaj očistenú mrkvu a bujónku. Za občasného miešania nechaj mäsko dusiť do zmäknutia – na nižšom až strednom plameni. Keď je mäso mäkké, vyber ho. Z omáčky vyber bobkové listy a pridaj 2 polievkové lyžice brusnicového džemu. Omáčku ponorným mixérom rozmixuj do hladka.
- Ako prílohu som zvolila zemiakovú kašu a dusený hrášok.
Dobrú chuť!
TIP: Ak by sa chcel dozvedieť niečo o bylinkách použitých v recepte, TU si môžeš prečítať o šalvii.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov