Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hrášková polievka – je zdravá, sýta a veľmi chutná

od | mar 13, 2021 | Hlavné jedlo, Polievky, Recepty | 0 komentárov

Hrášková polievka je jednou z mojich obľúbených. Navyše je zdravá a veľmi lahodná. Jej veľkou výhodou je mimoriadne rýchla príprava. Táto patrí medzi jedlá typu „za málo peňazí veľa muziky“.

Prečo sa oplatí jesť zelený hrášok?

Hrášok je pre organizmus veľmi prospešný. Je jeden z najbohatších zdrojov rastlinných bielkovín. Obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, ale tiež vitamíny A, C, E, D a K. Navyše je plný minerálov aj vlákniny. Obsahuje draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo i zinok. Čo teda z toho všetkého vyplýva?

Možno je to menej známe, no hrášok vraj upokojuje nervy. Zmierňuje psychické napätie a depresiu. Navyše údajne zlepšuje spánok. Hrášok pôsobí blahodárne na srdce a cievy. Napomáha udržiavať stabilnú hladinu krvného cukru. Dokonca znižuje hladinu zlého cholesterolu. Nuž pre tieto účinky sa iste oplatí hrach zaradiť do jedálnička. Hoci aj v podobe chutnej hráškovej polievky.

zelený hrášok
Zelený hrášok má veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny

Hrášková polievka – čo budeš potrebovať:

  • 300 g zeleného mrazeného hrášku (alebo čerstvo nalúpaný mladý hrášok)
  • 1 PL masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 vajce
  • 1 hrsť cestovín – mrvenička
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a nesoldík (alebo vegeta)
  • 1 ČL zeleninovej bujónky

Postup prípravy:

  • Cibuľu nasekaj nadrobno, vlož ju do hrnca a krátko orestuj na lyžici masla.
  • Pridaj hrášok a dobre premiešaj. Zalej približne 2 litrami vody a daj variť. Pridaj soľ, nesoldík, čierne korenie a bujónku. Nechaj variť asi pol hodiny. Potom pridaj asi hrsť mrveničky a polievku var, až kým bude mrvenička úplne mäkká.
  • Vajíčko vidičkou v malej miske rozšľahaj a následne ho za stáleho miešania pridaj do hráškovej polievky. Nechaj variť ešte asi 5 minút.
  • To je celá veda. Hrášková polievka je na svete a môže sa podávať.

Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež ďalšie zaujímavé recepty na poctivé domáce polievky.

Obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: hrach // polievky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This